Edwin lever med diabetes

I dag infaller Världsdiabetesdagen. Fyraårige Edwin i Trosa hör till de 8 000 svenska barn och ungdomar som lever med den – än så länge – obotliga sjukdomen.

Foto:

TROSA2015-11-14 11:04

Det är dags för eftermiddagsfika hemma hos familjen Bäck i Trosa. Kaffe till de vuxna och så chocolate chip cookies till dem som vill.

Edwin vill. Och får. Men först måste han ta insulin, något mamma Sara hjälper honom med.

– Det händer att de som inte vet så mycket om diabetes tror att Edwin inte kan äta sötsaker alls. Men så är det ju inte. Man måste bara göra det på rätt sätt, säger Sara Bäck.

Det är lätt att leva sig in i frustrationen hos den fyraåring som blir nekad en kaka han kanske faktiskt hade kunnat äta. Men konsekvenserna av okunskap om diabetes är ibland mer drastiska än så. Det har hänt att diabetiker har dött för att deras låga blodsocker har misstagits för något annat, exempelvis.

– Det behövs verkligen mer kunskap om diabetes. Man blir så lycklig när man stöter på folk som har koll, säger Elin Insulander Hjelm.

Sara och Elin, som båda bor i Trosa, träffades genom ett diabetesforum på Facebook. Elins 13-årige son William har också diabetes, ett besked som familjen fick precis innan han skulle fylla sex.

Edwin fick sin diabetes förra året.

– Det var någon vecka då han inte var som han brukade. Han fick utbrott, kissade jättemycket, kunde skrika efter vatten. Sedan kom det en natt då det eskalerade helt. Jag ringde in till 1177 och vi fick åka in. De konstaterade nästan direkt att det var diabetes, säger Sara.

Efter det var det bara att åka hem och packa en väska. Under en vecka på Mälarsjukhuset fick Edwins föräldrar lära sig att behandla honom.

– Man får börja från grunden, med sprutor. Bara det, att ge en spruta till sitt barn för första gången! Jag har aldrig haft en så skakande hand i hela mitt liv.

Elin har en liknande berättelse. De båda mammorna beskriver ett förlopp som går från total skräck och förvirring till insikten om att man kan göra nästan allt med diabetes, bara man tänker lite mer. Elins son har järnkoll, berättar hon.

– Frågar man de flesta 13-åringar vad de har ätit under dagen så vet de inte, men William vet.

Det viktigaste för både Sara och Elin är att kunskaperna om diabetes ökar. Det finns många myter och fördomar om sjukdomen, berättar de – att man får den för att man ätit för mycket socker är en av de vanligaste.

I samband med diabetesdagen skänker de även en tanke till forskningen. Hjälpmedlen blir hela tiden bättre, men förhoppningen är att de en dag inte ska behövas alls.

– Jag tror verkligen att man kommer kunna hitta ett botemedel, säger Elin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om