Efter förra sommarens lerkaos vidtas åtgärder

Förra sommaren rapporterade SN om hur flera badgäster hade fastnat i den leriga bottnen och tvingades att få hjälp med att komma loss på det nya badet på Borgmästarholmen och att kommunen lovade att vidta åtgärder. Nästan ett år senare har arbetet påbörjats.

Badet på Borgmästarholmen har kritiserats på grund av den leriga bottnen där badgäster fastnat och tvingats få hjälp för att komma loss. Nästan ett år senare har kommunen påbörjat arbetet med att förbättra badet.

Badet på Borgmästarholmen har kritiserats på grund av den leriga bottnen där badgäster fastnat och tvingats få hjälp för att komma loss. Nästan ett år senare har kommunen påbörjat arbetet med att förbättra badet.

Foto: Carolin Ericson

Trosa2019-06-29 12:00

På kommunens hemsida informerar man om fyra kommunala badplatser varav en är Borgmästarholmen. Men i beskrivningen nämns inget om problemet med den leriga bottnen eller att det kommer åtgärdas under 2019.

"Ett sandstrandsbad med anor från 1949 som restaurerats 2018. Det ligger naturskönt mitt i ett Natura 2000-område" står det på hemsidan.

Badet vid Borgmästarholmen, Edanö, är Trosas centralaste badplats som renoverades och invigdes lagom till förra badsäsongen enligt ett vallöfte. Men badet har delvis kristiserats.

Förra året lockade det nya badet på Borgmästarholmen i Trosa många badgäster under årets värmebölja. Men flera personer fastnade i den bitvis leriga bottnen och tvingades få hjälp med att komma loss.

"Det stämmer att det är ytterområdena som blivit dyiga, sa Ulf Hagstedt på Trosa kommun i SN 1/8 2018. Han berättde vidare att kommunen vidtagit åtgärder genom att sätta upp markerande stolpar med länkar i kanterna på badet, för att hindra att folk skulle fastna. Men att det var en en tillfällig lösning för sommaren 2018 för att göra en "mer långsiktig lösning till nästkommande år".

Kerstin Tibbling, produktionschef på Trosa kommun informerade också om att kommunen skulle "vidta åtgärder" innan 2019 års badsäsong.Men när SN kontaktar kommunen och Kerstin Tibbling i veckan för att höra om promblemet är fixat, visar det sig att så inte är fallet.

Vilka åtgärder har ni gjort sedan i fjol?

– Åtgärder pågår och planen är att det kommer att slutföras inom kort, troligen denna vecka pågrund av lång leveranstid på visst material. De åtgärder som vi kommer göra är påfyllning av sand , samt avskärmning mot båttrafiken och där duken tar slut, säger Kerstin Tibbling.

Vilket material som har så lång leveranstid, elva månader efter att löftet om åtgärder gavs, svarade hon aldrig på när SN frågade.

Badgäster upplevde det farligt att bada där förra året, är det säkert nu?

– Vår rekommendation är att man badar inom den markeringen där det ligger duk och sand. Utanför duken är botten den ursprungliga.

Har du själv badat där eller kan tänka dig att göra det?

– Jag har badat där vid flera tillfällen under förra sommaren och kommer att göra så även i år.

Under fredagseftermiddagen meddelade Kerstin Tibbling att man gjort avgränsiningar med flytmarkörer mot farleden samt mot där duken upphör och det blir lerigt.

Borgmästareholmen – ett vallöfte.

Borgmästarholmen har en historia av att tidigare ha varit badplats, men har sedan decennier legat i träda. I september ansökte Trosa kommun om strandskyddsdispens hos länsstyrelsen för att restaurera och iordningsställa badplatsen. Länsstyrelsen sa till slut ja trots att området ligger i ett Natura 2000-område med särskilda naturvärden. Därefter röjdes vas, det har lagts ny sand, såtts gräs och kapats träd. Maskiner som använts har fraktas vattenvägen till platsen för att minska skador på naturen. Badplatsen var ett vallöfte och budgeterades till fem miljoner kronor, inklusive gång- och cykelvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om