Resultatet av delårsprognosen visar på ett resultat som är fem miljoner sämre än budget.
– Utifrån det är det ingen dramatik, men vi hade väl förhoppningar om att det skulle bli lite bättre, säger Björn Alm, som nu sannolikt tvingas skriva röda siffror på sista raden för första gången på 20 år.
I första hand ligger ökade kostnader för energi, transporter, livsmedel, pensioner och räntor bakom underskottet.
– Något som jag tror att många invånare kan känna igen sig i sin egen privatekonomi. Men kommunen har en portfölj av många olika lån med olika löptider så vi drabbas inte på samma sätt som en villaägare som måste binda om sina lån.
Strategin framåt är inte helt klar.
– Nu handlar det om åtgärdsplaner som ska tas fram av respektive nämnd. Jag kan inte föregå deras arbete och peka ut någon verksamhet som behöver spara mer än någon annan.
Björn Alm säger att Trosa ska fortsätta att prioritera kärnverksamheterna.
– Det vill säga barn och utbildning, vård och omsorg. Men det är ingen panik. Kommunens uppdrag är att agera långsiktigt och skapa så mycket verksamhet som möjligt för pengarna.
Han säger att Trosas tillväxttakt sannolikt kommer att dämpas under lågkonjunkturen. Det kan ha sina fördelar i ett snabbt växande samhälle. Även om ökade skatteintäkter alltid är välkomna är de också knutna till ökade kostnader.
– Det kan ge oss tid att landa lite.