– Vi är medvetna om att det finns problem med ungdomar som använder droger i kommunen, säger Tomtaklintskolans rektor Cecilia Engstrand.
Under november har polisen gjort fyra narkotikatillslag med anknytning till skolans lokaler i centrala Trosa – vilket Cecilia Engstrand tidigare har valt att inte kommentera.
– Man måste tänka på att vi pratar om en högstadieskola med 309 elever. Bland dem finns ett litet antal som vi känner oro för kring droganvändning, säger hon.
Men enligt Cecilia Engstrand utgår problemet egentligen inte från Tomtaklintskolan – en bild hon befarar rapporteringen kan ge intryck utav:
– Polisen kommer inte hit och letar narkotika utan anledning. Idag är det vanligaste sättet att skaffa droger genom mobiltelefonen. För de berörda familjerna är droganvändning en kris som påverkar allting. Men den hanteras inte av skolan i första hand utan av socialtjänsten.
Skolan gör sin del till inom ramen för kommunens brottsförebyggande samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidspersonal, SSPF, som är omvittnat välfungerande.
– Det gör att vi kan agera och gå in med stödinsatser utifrån våra befogenheter, direkt när sådant här kommer oss till känna.
Eftersom de tidiga insatser som erbjuds ungdomar med drogproblem inte är tvingande är vårdnadshavarnas förtroende A och O.
– Föräldrar måste även ge skolan samtycke att bryta sekretessen för att samverkan ska fungera. Vi är såklart uppmärksamma på vad som händer runtomkring de här eleverna och om det finns nya konstellationer eller grupper som inverkar.
Även kommunens föräldrakaféer, där polisen senast visade upp det knarkfynd som polishunden gjorde i skogen utanför, ingår i SSPF-arbetet.
– Detta är informationsmöten för föräldrar i kommunen. Det är även där polisen informerar föräldrar om vilka droger som förekommer i kommunen, säger Cecilia Engstrand som betonar att droganvändning bland ungdomar är varken unikt eller nytt i kommunen.
– Det går lite i vågor. När jag började på Tomtaklintskolan hösten 2018 var det problem med framför allt cannabis.
Efter ett aktivt arbete med riktade insatser, nattvandringar och extra föräldrakaféer följde därefter en någon lugnare period.
– Utifrån hur läget är just nu kan jag absolut se att vi har ett problem. Men det viktiga är hur vi hanterar det och då är jag tacksam över vårt täta samarbete och aktiva nätverk.