Efter kommunens samtal – skräpkörningen får fortsätta

Hampus Back och Rickard Malmesjö har kört skräp till Korslöt åt kommuninvånarna under vintern. I onsdags tog det stopp tillfälligt, men nu har kommunen förtydligat vad som gäller.

Rickard Malmesjö och Hampus Back menar att det ändå fyller en funktion för de som kanske inte har råd att betala jättemycket för att slänga skräp och saknar bil.

Rickard Malmesjö och Hampus Back menar att det ändå fyller en funktion för de som kanske inte har råd att betala jättemycket för att slänga skräp och saknar bil.

Foto: Andreas Ekström

Trosa2021-02-16 08:27

– Jag fick ett sms från en som jobbar på Korslöt där det stod att vi inte längre får slänga skräpet på den privata delen. Nu måste vi slänga på företagsdelen och betala för skräpet, säger Hampus Back. 

Hampus Back och Rickard Malmesjö är 16 år och kör gärna sina A-traktorer. För att tjäna pengar till bensin, resor och framtiden har de båda två kört skräp åt Trosabor, slängt det och fått betalt. Något som enligt Hampus har upprört lokala företagare som menar att ungdomarna bedriver någon form av näringsverksamhet.

Hampus håller dock inte alls med om det. Enligt honom tjänar de knappt några pengar på att slänga skräp, framför allt inte de gånger som de hakar på släpet och fyller det med skräp.

– Det är knappt så det går runt. När vi kör med släp drar det runt 1,5-2 liter soppa milen. Sedan kanske skräpet är osorterat, då måste vi sortera och det tar tid.

undefined
Hampus Back, 16, berättar att han tycker det är bra att de får fortsätta att slänga skräp.

I onsdags skrev Hampus Back ett inlägg i Facebookgruppen Forum 0156 där det stod att ungdomarna inte längre fick slänga skräp på Korslöts privata del. Inlägget nådde kommunen som diskuterat frågan kring ungdomar som kör skräp åt andra. Richard Kihlgren, kommunikationschef på Trosa kommun, berättar att man nu förtydligat direktiven kring vilka som får slänga och var man får slänga på återvinningscentralen. Man har också kommit fram till att ungdomarna har rätt att använda den privata delen.

– Vi har tittat på det här och pratat om det. Det här är på så låga nivåer och rör sig om ett nollsummespel. Vi har gjort bedömningen att det här är hobbyverksamhet. För att det ska bli tydligt vad som gäller i den här frågan har vi sammanställt punkter på vår hemsida där det står vad som gäller, säger han.

Hur ser ni på att personal från Korslöt sms:ar och skriver att de ska slänga på företagsdelen?

– Det är många människor som jobbar på Korslöt och de agerade bara utifrån det som de fått till sig i ett tidigare skede.  Nu har vi ändrat direktiven och det är även tydligt för dem som jobbar där, säger Kihlgren.

Både Rickard Malmesjö och Hampus Back är glada över att kommunen nu förtydligat vad det är som gäller.

– Det känns bra att vi kan fortsätta och att det ordnat sig. Jag tycker ändå det är bra att vi kan hjälpa till. Hade inte vi slängt skräpet hade man kanske slängt det osorterat i hushållssopporna, vi sorterar upp skräpet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!