Efter larm om traumatiska omplaceringar – nya rutiner

Efter hot om vite från Ivo har socialtjänsten i Trosa tagit fram en handlingsplan för att göra placerade barn mer delaktiga.

Utifrån ett regeringsuppdrag om förstärkt tillsyn i ärenden som rör barn och unga har Ivo har gjort en tillsyn i flera kommuner över placerades barns delaktighet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Utifrån ett regeringsuppdrag om förstärkt tillsyn i ärenden som rör barn och unga har Ivo har gjort en tillsyn i flera kommuner över placerades barns delaktighet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Martina Holmberg / TT

Trosa2023-05-31 05:43

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har tittat närmare på hur barn som placerats utanför det egna hemmet involveras inför beslut om omplacering eller hemflytt i Trosa.

Vid ett möte med kommunens socialtjänst hade ett familjehemsplacerat barn berättat att det inte ville flytta hem. Tidigare försök hade misslyckats på grund av föräldern och barnet som nu var över 15 år trivdes bättre i familjehemmet, där det ville stanna till sin 18-årsdag.

Några veckor senare beslutades ändå att familjehemsplaceringen skulle upphöra. Barnet påminde socialtjänsten om att placeringen inte bara gjorts utifrån förälderns behov och berättade senare att hen mådde dåligt och varit traumatiserad vid varje tidigare omplaceringstillfälle. Svaret hen fick höra var att ”föräldern hade uppnått sitt mål".

Ivo beskriver bristen på "lyhördhet inför barnets beskrivning över upplevelsen" som "anmärkningsvärd". Myndigheten konstaterar att socialtjänsten fått in uppgifter om oro för barnet från såväl familjehemmet och skolan som barnets gode man, som bland annat vittnat om att barnet varit uppgivet och under så stor psykisk stress att skolgången påverkades.

undefined
Handlingsplanen efter Ivos förläggande innehåller bland annat arbete med barns delaktighet på två arbetsplatsträffar vid Trosas socialtkontor.

Ett annat ärende rör ett barn under tio som hade varit familjehemsplacerat i över ett år, när mamman ville att hen skulle flytta hem. Socialtjänsten pratade med mamman, familjehemmet och en nära anhörig i över en månad – utan att något samtal med barnet ägde rum. När detta väl gjordes hade barnet berättat "att hen inte var rädd för mamman lika mycket som förut" och kunde tänka sig bo hemma "i framtiden".

När beslut om hemflytt fattades ett par veckor senare blev barnet mycket ledset. Sista dagen i familjehemmet hade hen varit väldigt fåordig men bett familjehemsmamman framföra att hen inte ville flytta. Enligt Ivo strider hanteringen mot socialtjänstlagen.

Efter att ha hittat brister i fem av sex granskade ärenden gav myndigheten Trosa kommun ett förläggande om att "senast den 7 juni vid vite om 700 000 kronor” ta fram en åtgärdsplan kring placerade barns delaktighet. Under tisdagskvällen behandlade humanistiska nämnden ett förslag om nya rutiner, utbildningsinsatser, uppföljningsåtgärder och uppdaterade riktlinjer.

– Vi är tacksamma att Ivo hittar sådant vi kan förbättra och ta till oss. Det är ganska många regelverk socialtjänsten ska förhålla sig till och det kan vara lätt att vissa saker faller i bakgrunden, säger humanistiska nämndens ordförande Michael Swedberg (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!