På plats vid skolparken är Eric Andersson för att sälja svenska nykokta kräftor, hummer och lyxräkor. Som pensionär har han gått från att driva konstgallerier till sälja vilt och fiske via företaget Tofsö deli.
– Jag har haft jaktmarker och är intresserad av naturen, att hålla på med fisk och vilt är en naturlig följd av det, säger Eric Andersson från Tofsö deli som är i färd med att bygga upp sin torgplats på Östra Långgatan. Strax ska han i väg och hämta kräftor på Tofsö där han driver verksamheten till vardags.
Bord, kyl och frys ställs under ståndet på torget. Bredvid Eric Andersson står ansvarig bakom kalaset Andreas Pålsson, Fina fisken och Visthuset som säljer bakverk det egna bageriet.
Här ska de stå mellan 10–17 varje fredag för att få ut bageriet på gatan före julruschen.
– Det är nu en liten mellanperiod innan jul så vi tänkte att det vore roligt att stå på torget där man får lite kontakt med folk som kommer förbi, säger Andreas Pålsson från Visthuset som är på plats för tredje fredagen i rad.
Han uppskattar att runt 150 personer handlar på torget varje fredag.
– Vi har ökat produktionen inför varje vecka och sålt slut på nästan allting. Nu säljer vi surdegsbröd, sirapslimpor och Fina fiskens klassiska filmjölksbröd som vi sålt i alla år, sedan har vi ett gäng olika bullar, mandelkakor och mazariner. Det är superroligt, säger han.
Före pandemin arrangerade Visthuset torghandel på septembertorsdagarna. Men årets fredagshandel är det kommunen som ligger bakom.
– Många har efterfrågat torghandel även under september. Så när det stod det klart att Visthuset ville ha försäljning vid skolparken bestämde vi att försöka få dit fler handlare utifrån, säger Paula Nordh, turistkommunikatör på Trosa kommun.
Till vänster om Visthuset står Monika Brandtberg som säljer nötkött och äppelmust från Bergs gård i Västerljung.
– Köttet är gräskött från en ekologisk bondgård, säger hon.
Eric Andersson är tillbaka igen och nu är kylen fylld med kräftor från sjön Tisnaren i Katrineholm.
Tillställningen ser ut att vara efterlängtad, Eric Andersson hann knappt få upp ståndet innan folk kom och handlade.
– Det är kul att folk får med sig god mat hem på fredagarna. Vi säljer upp till ett halvt ton kräftor varje år och har väldigt mycket kunder från Trosa så vi vill komma hit och visa upp oss igen.