Kedjan satsar och fastighetsägaren jublar – för Trosa

"Jag är glad att jag höll ut", säger Jakob Green som inte ville släppa in vem som helst i Trosa klädhus-fastigheten. "Det måste vara handel i huset och jag är jättenöjd över att det blir Elon som flyttar in."

"Många har hört av sig om lokalerna men ingen kändes rätt", säger Jakob Green som äger anrika Trosa Klädhus. Då gav han sig själv ut på jakt och lyckades locka hemelektronikkedjan Elon till orten.

"Många har hört av sig om lokalerna men ingen kändes rätt", säger Jakob Green som äger anrika Trosa Klädhus. Då gav han sig själv ut på jakt och lyckades locka hemelektronikkedjan Elon till orten.

Foto: Isak Dahl/Privat

Trosa2023-11-01 09:43

Kjellbergs TV radio har funnits i huset intill Ica Trossen sedan det byggdes, men tidigare i år var konkursen ett faktum, efter 94 år i branschen.

Sedan dess har flera intressenter hört av sig om lokalerna till fastighetsägaren Jakob Green, som också driver Trosa klädhus.

– Inget har känts bra. Vi måste ha handel i huset. Jag är glad att jag haft tålamod så det inte blev förrådslokaler eller liknande.

Faktum är att Jakob Green själv headhuntade sin hyresgäst.

– Inget kommer av sig självt i dessa tider och jag har dragit folk till orten i många år. 

Jakob Green har varit handelsman i 30 år vilket gett honom många affärskontakter.

– Lite spröt har jag ute till höger och vänster, även utanför det som handlar om textilier. Med Elon gillar jag att det är en kedja som inte är stor och vräkig utan personlig och har en mer familjär känsla.

Han är inte orolig över att nyetableringen ska gå samma öde som Kjellbergs till mötes.

– Nej, det är de som satsar när det är lågkonjunktur som kan sin sak. De överlever oftast. Men vi måste driva ut de som sitter hemma och scrollar till de fysiska butikerna. Jag tror faktiskt att människan börjat tröttna på att ligga på soffan och handla. Jag är otroligt glad för orten att vi får hit Elon, det är klart att vi behöver en hemelektronikbutik här.

undefined
"Trosa är helrätt!", säger Rasmus Jönsson, som företräder ägargruppen som nu ska öppna en Elonbutik i staden.

Det håller Rasmus Jönsson från ägargruppen med om.

– Trosa är helrätt! En snabbväxande ort där det inte finns någon annan butik för kök och vitvaror. Vi kommer absolut att ha något att tillföra stan. Trosa har också en stor byggsida och de lokala byggföretagen kommer att få en helt annan service och närhet, vill jag lova, säger han.

Han lyfter fram känslan av att Trosa känns så "extremt personligt" och avslöjar att en av Kjellbergs mångåriga medarbetare, Rolf Salber, finns på plats när butiken öppnar.

– Rolf blir kvar. För oss är det viktigt att behålla den lokala personliga kopplingen. Hur många fler vi anställer är inte riktigt klart men totalt blir det tre-fyra nya tjänster.

Inte heller Rasmus Jönsson är orolig över att deras föregångare gick i konkurs.

– Vår styrka ligger i att vi är snabbfotade och förändringsbenägna och vi gillar att sälja. Många handlare i vår bransch har haft många goda år – innan de senaste åren som varit extremt svåra – och då bara har kört på utan att förändras. Sådana är inte vi.

Elon – så funkar det

Elon är en kedja bestående av fria fackhandlare med fokus på produkter för hemmet – vitvaror och andra hushållsprodukter. Ägargruppen bakom lanseringen i Trosa är en av dem, som också driver fyra butiker i centrala Stockholm.

Elon finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Elon är Sveriges och Nordens största butikskedja för hemelektronik och vitvaror, med över 400 butiker i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!