Elev missar utbildning efter strypningsförsök

Förälder anmäler hanteringen av flera incidenter till Skolinspektionen. "Enligt skollagen ska skolan arbeta aktivt för att förebygga kränkande behandling", säger juristen Ingela Fehér.

Förälder anmäler skola för bristande stöd efter ett strypningsförsök som fick eleven att lämna studierna.

Förälder anmäler skola för bristande stöd efter ett strypningsförsök som fick eleven att lämna studierna.

Foto: Peter Jigerström

Trosa2021-11-12 11:55

– Utifrån den information som jag har tagit del av så ser det ut att finnas väsentliga brister i skolans bemötande av eleven, säger skoljuristen Ingela Fehér som har sammanställt anmälan på uppdrag av vårdnadshavaren.

Anmälan som tidningen har tagit del av berör skolans bemötande av eleven som inte längre tar del av undervisningen. Detta efter att en klasskamrat ska ha tagit strypgrepp på henne.

Eleven ska dagen innan ha blivit slagen i bakhuvudet av samma elev vilket enligt anmälan inte följdes upp av skolan.

– Skolan har ett tillsynsansvar för eleverna under hela skoldagen, vilket innebär att de ska säkerställa trygghet och studiero. Men trots att det hade hänt en allvarlig händelse dagen innan tog man inte höjd för att någonting motsvarande kunde inträffa igen, säger Ingela Fehér.

Enligt skolans egen dokumentation kunde en kvinnlig lärare och två elever inte lossa elevens händer från flickans hals. Situationen kunde avvärjas först när en manlig lärare anlänt. Då ska flickan ha varit mycket skärrad.

”Hon hade inte kunnat andas och var yr och darrig. Hon hade också smärta efter strypgreppet och var väldigt chockad och rädd", står det i anmälan. 

Enligt anmälan polisanmälde skolan heller aldrig strypningsförsöket och en kränkningsanmälan för slaget mot huvudet upprättades först efter två veckor.

– Enligt skollagen ska skolan arbeta aktivt för att förebygga kränkande behandling. Det finns också en anmälnings- och dokumentationsskyldighet, säger Fehér.

Anmälan vänder sig även mot skolans agerande efter strypgreppet. När flickans vårdnadshavare inte svarade i telefon ska skolan ha låtit flickan gå hem på egen hand.

– Det framstår som mycket olämpligt. Det borde funnits krishanteringsrutiner att följa med tanke på händelsens allvar.

När anmälan skrevs hade flickan varit utan undervisning i fyra veckor. I anmälan skriver man att stödet hon erbjudits inte anses tillräckligt.

Trots ett psykologutlåtande på att flickan uppvisar symtom på att ha utsatts för ett trauma så har hon enligt anmälan inte heller erbjudits distansundervisning.

Tidningen har sökt den berörda skolans rektor och pratat med kommunens skolchef Mats Larsson.

Båda har avböjt att kommentera anmälan med hänvisning till att det rör sig om ett enskilt fall.

– Vi får invänta Skolinspektionens hantering av ärendet, säger Mats Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!