Flera medier har skickat iväg sina tidningar till skolor i Sörmland under den så kallade Tidningsveckan. Syftet är att eleverna ska kunna ta del av nyhetsmedier i undervisningen. Några elever i klass 6B har intresserat sig för flera ämnen.
– I dag kollade vi ganska mycket på vad som har hänt utanför Sverige. Man har svårt att förstå eftersom vi har det ganska lugnt här i jämförelse med andra länder, säger Jolina Dahlenius.
En nyhet om elever i Nyköping som har riktat flera insatser till Östersjön väckte också engagemang.
– Det är inte bara vi som ska leva på jorden utan det är flera generationer som ska vara på jorden. Det är hemskt att vi ska behöva städa upp nu, säger Izabella Kadouri.
Oscar Ejdeskog går i samma klass som Jolina och Izabella.
– På helger, om vi har någon tidning hemma, så brukar jag kolla ute i världen vad som händer. Det är spännande – och så gillar jag fotboll, säger han.
Eleverna har också diskuterat hur man kan avgöra vad som är trovärdigt eller inte. Izabella och Jolina brukar i första hand gå in på internet och söka information.
– Jag brukar gå in där och söka upp information för att se om det är något som verkligen har hänt, säger Izabella.
Flera av eleverna tar också upp informationsflödet på Tiktok, en populär plattform för kortare videoklipp.
– Det är där man ser det mesta. Det är många som lägger ut saker men då kan man kolla på olika källor och se om det verkligen stämmer, säger Jolina.
Izabella tycker också att man oftast ser om något inte verkar trovärdigt.
– Det är väldigt mycket på Tiktok om tips på att till exempel "ta tandkräm och ett ägg så blir dina tänder världens vitaste", säger Izabella.
– Eller så blir det en studsboll, flikar Jolina in.
– Ja, och så testar folk men så fungerar det inte. Gör en bh av kalsonger är ett annat exempel. Det finns väldigt mycket konstigt där, säger Izabella.
Eda Bergström lägger också vikt vid vad som kan hända om man inte är källkritisk.
– Fler kan föra informationen vidare och tro att det är sant fast det inte är det, säger hon.
De tycker också att vissa saker, som till exempel nyheter om kändisar, borde vara lite mer restriktiva.
– Även om man har fått tillåtelse om att skriva om ett visst ämne så kanske man inte behöver skriva så mycket om familjen. Man kan ta det till en gräns som är lagom, säger Eda.