"Fler företag är intresserade av solceller"

Energi- och klimatrådgivaren Charlotte Jibréus märker av ett ökat intresse från företag för solceller. Hon skulle vilja att fler även intresserade sig för energieffektivisering där det finns mycket pengar att spara.

Charlotte Jibréus är energi- och klimatrådgivare i östra Sörmland.

Charlotte Jibréus är energi- och klimatrådgivare i östra Sörmland.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2022-09-24 09:00

– Mitt tips till företagen är att börja grotta ner sig i sin energiförbrukning för att det finns lättförtjänta pengar att spara på sista raden, säger Charlotte Jibréus som arbetar som kommunal energi- och klimatrådgivare i östra Sörmland. 

Charlotte Jibréus menar att kontakten med energi- och klimatrådgivaren kan fungera som en ögonöppnare för företagen. 

– Om vi till exempel pratar solel brukar vi prata om att anläggningen ska dimensioneras utifrån företagets förbrukning så att om ni kan få ner förbrukningen först så behöver ni också en mindre anläggning sedan. 

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är kostnadsfri. De två rådgivarna som svarar på frågor från företag i östra Sörmland har sin bas på Trosa kommun. De samarbetar även med energi- och klimatrådgivarna i bland annat Eskilstuna och Västerås för att företagen ska få tillgång till en större samlad expertis. Rådgivarna vänder sig bland annat till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och små- och medelstora företag. 

– Det vi märker av är att fler företag är intresserade av solceller. Vi skulle gärna se att fler var intresserade av energieffektiviseringar, säger Charlotte. 

Hittills har det mest varit privatpersoner som hört av sig med frågor, men det har även märkts en liten ökning när det gäller företag. 

– Det är inte riktigt samma villkor för företag som privatpersoner vad gäller elpriser. En förklaring kan vara att företagen helt enkelt inte betalar lika mycket som många privatpersoner gör, men de betalar fortfarande väldigt mycket. Sedan tror jag också att en del företag inte ser riktigt vilka möjligheter det finns till energieffektivisering och där kan vi kanske hjälpa till i den mån det är möjligt. Sedan är det också många företag som kanske inte sitter i egna verksamhetslokaler utan de sitter i inhyrda lokaler, säger Charlotte.  

Rådgivarna kan bland annat hjälpa företagen att analysera sin energiförbrukning. 

– Kan vi få deras inloggning till Vattenfall till exempel kan vi titta på hur förbrukningen ser ut och prata om det. Är det någonting som står och drar el på lite udda tider? Kan vi göra någonting åt det? Man försöker felsöka lite genom att bara titta på förbrukningen. Kan det vara en kompressor som står och läcker?

– Många frågor kan vi lösa på telefon. Ofta kan man ganska enkelt se vad man kan göra. 

Det är ingen kö till telefonrådgivningen. Rådgivaren kan även besöka företaget. 

– Ska vi komma ut på plats kanske det dröjer ett par veckor, säger Charlotte.

– Vi kan gå runt och titta i en lokal på vilka möjligheter som det finns. Det kanske finns stora industridörrar som står öppna eller en ventilationsanläggning som alltid står på. Kan vi göra någonting där? Har ni värmeåtervinning? 

Charlotte menar att några fördelar med energieffektivisering är att den både leder till en värdeökning på fastigheten och är bra ur ett klimatperspektiv. När det gäller företag arbetar rådgivarna för närvarande mest med frågor kring solceller och laddstolpar. Enligt Charlotte finns det inte så mycket stöd för företag att söka.

– Det finns inte stöd för solcellsinvesteringar för företag, men de kan å andra sidan dra av momsen så de får ändå lite rabatt. 

Företag kan däremot söka stöd för publika laddstolpar via Klimatklivet.

– Vi hjälper inte till med ansökan, men vi kan guida vidare till andra som gör det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!