– Allt mitt företagande kommer från hjärtat. Jag gör ingenting halvdant. Det ska kännas genuint, säger Erica Fjellstedt och fortsätter:
– En annan orsak till att jag har fått många strängar på min lyra är att jag älskar att säga 'ja'.
Erica Fjellstedt är uppvuxen i Malmberget i Gällivare kommun. Hon har alltid tyckt om att åka skidor och jobbade nästan sju år som receptionist och spaterapeut i Riksgränsen innan hon hamnade i Trosa 2003. Egentligen skulle hon och maken Martin bara bo på orten i två år medan han utbildade sig till brandman och sedan flytta norrut igen. Paret blev dock kvar, bland annat på grund av att Erica etablerade sig som företagare i Trosa.
Hon startade sitt första företag för att kunna ta uppdrag som massageterapeut. Trosas enda massör vid den här tiden, Anette Johansson, hade frågat Erica om hon ville hjälpa till. Genom samarbetet fick Ericas företag en bra start. Erica vidareutbildade sig till yogalärare och grundade 2003 Studio Harmoni som var den första yogastudion i Trosa. Hon drev yogastudion i sju år och hade som mest tio klasser med 100 personer. Hon var med och utformade den nya delen av Klädhuset 2007.
– Jag fick designa min egen yogastudio. Sedan handplockade jag hälsoföretagare så vi hade bland annat fotvård, ansikte och massage.
2010 sålde hon sin yogastudio.
– Jag kände att jag hade kommit upp på en nivå där jag inte kunde utveckla mer i Trosa. Jag hade kommit upp på en platå. Jag är ingen förvaltare. Jag är en entreprenör. Jag älskar förändring och förbättring. Det är mitt driv.
Parallellt med yogastudion hade hon arbetat som utbildare i retorik i ett par år. Hon studerade retorik vid Södertörns högskola samtidigt som hon arbetade för sin svärfar Peter Haraldsson som undervisat i retorik sedan 1980-talet.
Efter några år stod Erica inför ett nytt vägskäl. Valet stod mellan att trappa upp arbetet med utbildningsföretaget eller att förverkliga drömmen om att ha en egen butik.
– Jag ville ha nya kunder, men jag hade två små barn att ta hand om också. Sedan hade jag en innersta dröm som hade legat och pockat och det var att jag ville ha en egen butik.
Hon ville dock bara ha en egen butik om den hade ett riktigt bra läge i Trosa.
– Det var då jag gick in på Darlings och sa: 'När kan jag köpa det här?' och de svarade: 'Imorgon". Då var det ett självklart val.
Så föddes Butik Bohem - en inredningsbutik med personlig service och handplockat sortiment som fokus.
– Det låg väldigt mycket hjärta i den butiken. Jag tog inte in saker bara för att de sålde bra utan för att det var saker som jag själv tyckte om. Jag kunde stå för varenda sak som vi sålde i butiken.
Butiken gick bra, men arbetet innebar samtidigt en uppoffring.
– Man blir väldigt bunden med en butik. Jag jobbade hela somrarna och fick alltid jobba när barnen var lediga.
Erica hade från början sagt att hon skulle driva Butik Bohem i fem år och sedan utvärdera. Hon diskuterade med sin man Martin.
– Vi går hand i hand genom alla besluten. Martin är alltid med mig genom en företagsresa.
Erica lade ut butiken till försäljning fem år och en vecka efter att hon startat den. Det tog dock ytterligare ett och ett halvt år innan hon slutligen lämnade butiken vilket skedde i januari i år.
– Jag slutade verkligen på topp. 2020 var mitt bästa år.
Efter att hon lämnat Bohem tog hon ledigt.
– Jag tog faktiskt ledigt eftersom jag hade möjlighet. Alla 45-åringar borde få den möjligheten. Jag har jobbat vidare med Företagarna, men jag valde att gå ner i tempo och bara återhämta mig och det behövdes.
Hon har nu börjat undervisa i retorik igen. Det underlättar för hennes företag Fjellstedts kommunikation att rekommendationen att jobba hemma har tagits bort så att hon kan anordna fysiska föreläsningar och kurser. Under våren lyckades hon dock med konststycket att anordna digitala kurser i retorik.
– Det är en utmaning, men det har funkat så jag har ju mina återkommande kunder, men jag letar även nya kunder.
Hon utbildar även inom presentationsteknik och PowerPoint. Erica är en av grundarna till Trosa Vintage & Second Hand Market.
– Jag älskar att starta saker. Jag ser möjligheter och jag vill gärna vara pionjär.
Hon är även aktuell med ett nytt projekt som har till syfte att främja näringslivet i Trosa och Gnesta.
Sedan 2017 sitter Erica i styrelsen för Företagarna Trosa-Gnesta där hon är ansvarig för den lokala aktivitetsgruppen. Hon sitter även i Företagarnas advisory board på riksnivå.
– Jag har knäckt koden för hur man skapar förändring i kontakten med kommunen, men också i kontakten med Företagarna. Det lokala näringslivet vet att vi lyssnar på dem och kan ta deras synpunkter vidare till kommunen eller ännu högre upp.
Erica har uppmärksammats för sitt arbete med att utveckla formerna för Företagarnas och kommunens företagsträffar. Ett aktuellt arrangemang är Trosa Företagardag på Skärborgarnas hus den 19 oktober. Bland de medverkande finns Jan Olsson från NOA, Polisen samt Brottsförebyggande rådet och ämnet brott mot företag. Ett viktigt fokus blir upphandling som även är temat på en afterwork i Gnesta dagen efter.
– Jag gillar att påverka så att fler får det bättre, säger Erica.
Ett exempel är när hon för några år sedan bidrog till att förbättra parkeringssituationen i centrala Trosa. Flera butiksägare kring Trosa torg upplevde att deras kunder hade svårt att hitta parkering eftersom 24-timmarsparkeringarna var upptagna av pendlare. Erica, som då drev Bohem, frågade kommunen vad de kunde göra för att skapa en förändring och fick rådet att göra en namninsamling. Erica samlade snabbt in underskrifter från elva företagare med önskemål om att införa 4-timmarparkering. Handlarna fick gehör och kommunen som införde 4-timmarsparkering på två veckor. Jonas Ivervall är näringslivschef på Trosa kommun:
– Erica tar tjuren vid hornen och gör något istället för att sitta och fundera och kanske klaga. Oftast går det väldigt bra. Hon är också väldigt prestigelös. Vi har gjort många samarbeten och det är aldrig så att någon ska ta åt sig äran av någonting utan hon lyfter fram produkterna av ett väl genomfört samarbete, säger han.
Erica själv upplever att kommunerna i Trosa och Gnesta är lyhörda. Hon har byggt upp ett stort nätverk.
– Jag har samlat på folk i alla år. Jag kan träffa vissa människor bara för att få inspiration och vissa som får ner mig på jorden som företagare. I ett nätverk är det bra att man har ett bra rykte. Om de andra vet att jag är en 'doer' är det lätt för mig att använda mitt nätverk om jag vill hitta på någonting.
En viktig person i nätverket är Martin Elford, ordförande i Företagarna Trosa-Gnesta. Erica menar att Martin Elford precis som hon själv är en 'doer'. Martin säger Erica är väldigt driven:
– Erica tar gärna initiativ och driver saker så att de kommer i mål. Hon är entreprenörsinriktad. Sedan är hon en bra person att samarbeta med. Väldigt behaglig, trevlig och schysst.
Erica har varit drivande i nätverket Trosa Året Om.
– Vi kan inte leva på turisterna utan vi måste ha Trosaborna som handlar. Det är oerhört viktigt att handlarna pratar samma språk, lär känna varandra och respekterar varandra, säger hon.
Erica upplever att företagarna i Trosa värnar om varandra.
– Jag vill att fler ska tänka på hur man kan komplettera och stärka upp så att man får mångfald i kommunen istället för att köra copy paste på ett annat företag.