"Ett barn kan träffas av träd"

Ingen tar itu med de farliga träden som hänger över väg 768 utanför Uttervik. Nu har Ulf Wallin tröttnat – och kontaktat Trafikverkets generaldirektör.

"Vi som trafikerar denna väg varenda dag är angelägna om att detta träd tas bort innan det händer en olycka. I värsta fall händer det när ett barn passerar under trädet", står bland annat att läsa i Ulf Wallins brev till Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

"Vi som trafikerar denna väg varenda dag är angelägna om att detta träd tas bort innan det händer en olycka. I värsta fall händer det när ett barn passerar under trädet", står bland annat att läsa i Ulf Wallins brev till Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Foto: Hellmyrsd Mikael

Trosa2017-09-04 10:00

– Där hänger det en gren på säkert 500-600 kilo över vägen. Vad händer om någon skolunge kommer cyklande när den går av? Och där borta har du ett annat farligt träd, säger Ulf Wallin och nickar upp mot trädkronorna.

Han bor på Lotsängsvägen på Tureholmshalvön. Längs delar av väg 768 mellan Trosa och Uttervik är vägen och golfbanan kantad av stora lövträd, bland annat ekar. Ett flertal träd med tunga grenar hänger ut över vägen. Flera brustna grenar ligger nedanför trädstammarna.

– För två år sedan skulle jag bada och passerade en ek. När jag passerat den med 30 meter rasade en 1 000 kilo tung gren över vägen, där jag passerat 20 sekunder tidigare. Flera av de här träden har halvmurkna grenar.

Enligt Ulf Wallin har han och andra boenden i området under flera år påtalat problemen med farliga träd vid den aktuella vägsträckan ovanför golfbanan. De upplever att de hattas mellan olika instanser och myndigheter.

– Vägentreprenören NCC och Trafikverket har i sin tur varit i kontakt med länsstyrelsen och fått svaret att man får räkna med att träd och grenar faller ner. Ja, det får man kanske. Men om något cyklande barn eller gångtrafikant riskerar att skadas eller till och med dödas då?

I april skrev Ulf till Sörmlands landshövding Liselott Hagberg. Länsstyrelsen svarade att marken träden står på omfattas av ett naturvårdsavtal de inte är inblandade i utan ett tecknat mellan markägaren och Skogsstyrelsen.

– Det går inte att komma någon vart, suckar Ulf Wallin.

Tidigare i sommar skrev Ulf Wallin ännu ett brev, nu till Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. I brevet påpekar Ulf att han, ordföranden i samfälligheten och boenden i området är oroliga över träden som håller på att falla ner över väg 768 och att de måste åtgärdas innan olyckan är framme.

Han inväntar nu svaret.

– Visst förstår jag att man inte kan ta ner alla träd som lutar lite. Men i det här fallet är ju faran akut.

Naturvårdsavtal

Det finns tre skyddsformer för skog med höga naturvärden: naturreservat, biotopskyddsområde och naturvårdsavtal. Samtliga syftar till att bevara och utveckla naturmiljöer med stort värde för djur, växter och människor.

Ett naturvårdsavtal tecknas mellan Skogsstyrelsen, eller länsstyrelsen, och markägaren. Avtalstiden kan variera, men ambitionen ska vara att områdets höga naturvärden och/eller höga sociala värden ska bevaras och utvecklas på lång sikt.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!