När man tittar i statistiken har Trosa kommun betydligt lägre siffror än sina jämnstora grannkommuner när det gäller omhändertagande enligt LVU. Inga omhändertagande enligt lagen har gjorts sedan 2010.
– Det stämmer, det är några år sedan vi behövde tillgripa LVU, säger socialchefen Georg Hammertjärn.
Han säger att anledningen till de låga siffrorna är att socialtjänsten lägger fokus på det förebyggande arbetet.
– Föräldrarna i Trosa är resursstarka, de är välutbildade, har jobb och god inkomst. Det ökar förutsättningarna att arbeta på hemmaplan, säger han.
Trosa kommun kan ofta klappa sig själva på axeln när det kommer till olika typer av rankingar kommuner emellan. Att de få ingripanden enligt LVU skulle vara ett sätt att upprätthålla en fasad nekar Hammertjärn till.
– Nej, inte alls. Vi ska överväga ett LVU när behovet uppstår och det inte finns samtycke från vårdnadshavaren. Men vi ska inte utgå från att ett beslut om LVU kommer behöva tas.
Socialtjänsten får varje år flera miljoner kronor över i sin budget, kan de få ingripandena vara ett sätt att spara pengar?
– Socialtjänsten i Trosa har väldigt bra ekonomi. Vi får pengar över varje år, de är inte för att vi sparar, det handlar bara om att vi inte använder mer. På Socialtjänsten fattar vi inga beslut baserat på ekonomi.
SN har varit i kontakt med Socialstyrelsen, Barnombudsmannen samt IVO för kommentarer. Ingen av myndigheterna känner att de i dagsläget har möjlighet att uttala sig.