Facket på sommarjobbet: "Vår närvaro gör skillnad"

Flera butiker, fik och restauranger i centrala Trosa fick i går besök av LO:s kampanj Facket på sommarjobbet.

TROSA2016-07-13 08:00

– Bara vår närvaro gör skillnad, tror Marcus Wisäter, kampanjledare i Sörmland.

Unga fackliga företrädare från förbundsavdelningar söker upp unga sommarjobbare eller nyanställda för att informera om vilka rättigheter och skyldigheter som de har. Jasmine Berglund och Linn Andersson bär röda t-shirts med budskapet om vilka de är.

Den första arbetsplatsen de besöker är Systembolaget där Per Jitelius står i kassan. Han har praktiserat och ska nu sommarjobba i två månader. Alla papper är i ordning och Per Jitelius vet sedan tidigare vad facket står för.

– Men jag får väl erkänna att jag är bara med i a-kassan. Av ekonomiska skäl framför allt.

På Trosa Åkafé står ägaren Lotta Drakborn eftersom de två sommarjobbarna har ledigt idag. Hon har erfarenhet av fackligt arbete på Handels och har dessutom varit anställd på Metall.

– Jag tvingas erkänna att vi har inget kollektivavtal eftersom det kostar för mycket för mitt lilla företag. Men jag kör enligt regelboken med rättigheter och kollektivavtalsenlig lön.

Varje sommar rapporteras om olagliga arbetsvillkor, att arbetsmiljön är farlig eller brott mot kollektivavtal, berättar fackrepresentanterna.

– Av 200 samtal vi haft genom kampanjen hittills så gäller ungefär fem grova anmärkningar. Det kan gälla anställda som inte fått betalt för jobbet de utfört. Arbetsmarknaden är tuff och unga drabbas.

Ett av skälen till att allt fler unga återigen söker sig till facket på nytt, tror Marcus Wisäter.

– Jag ser det själv genom Byggnads där jag är aktiv. Sociala medier har stor betydelse i sammanhanget, tror jag. Mina föräldrar satt ju inte med mig vid köksbordet och diskuterade fackliga frågor. Det togs för givet kanske.

Enligt fackförbundet Vision som organiserar tjänstemän så är 30-40 procent av deras nya medlemmar under 30 år.

Vi vandrar ner mot hamnen i Trosa där vi träffar den yngsta sommarjobbaren, 14-åriga Louise som jobbat ungefär en vecka på Fyren. Hon berättar att hon serverar, torkar bord och hjälper till med det mesta.

– När det gäller anställda inom familjen gäller ett annat regelverk. Dels råder undantag för LAS vilket innebär att man kan avskeda tre mångåriga medarbetare men behålla familjemedlemmen som började igår.

På Hamncafét arbetar flera unga säsongsanställda. Där har man avtal med arbetsgivarorganisationen Visita som tecknar branschens kollektivavtal.

– Det bästa är om man kan hitta klistermärken på dörren från både oss och dom - Schysta arbetsvillkor och Visita sida vid sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om