Fältare bjuder in till nattvandringsmöte

På socialkontoret i Trosa arbetar två fältassistenter och två ungdomssamordnare. Deras arbete går ut på att bygga relationer och arbeta förebyggande för att Trosa ska vara tryggt. På tisdag bjuder dem in till en infokväll om nattvandring.

Det spelar ingen roll om det är nattvandrare eller någon som är ute med hunden så fort det är en Vi vill se fler vuxna ute, då blir det tryggare för ungdomare, säger  fältassistenterna Henrik Kimsjö och Edis Ahmetovíc

Det spelar ingen roll om det är nattvandrare eller någon som är ute med hunden så fort det är en Vi vill se fler vuxna ute, då blir det tryggare för ungdomare, säger fältassistenterna Henrik Kimsjö och Edis Ahmetovíc

Foto: Carolin ericson

Trosa2019-04-18 16:41

­–Vi ser att det saknas vuxna ute, själva kommer vi vara ute varje fredag, varannan lördag och varje tisdag men det behövs fler där ute. Vissa kvällar möte vi inte någon ute. Det spelar ingen roll om det är nattvandrare eller någon som är ute med hunden så fort det är en vuxen människa ute så blir det tryggare för ungdomare, säger säger fältassistenterna Henrik Kimsjö och Edis Ahmetovíc

Så det räcker att gå ut med hunden?

–Ja absolut, säg att de sitter en grupp ungdomar där de inte får vara, typ på en förskola och då blir dem sedda då kanske de sätter sig någon annanstans nästa gång, säger Henrik.

På tisdag har socialtjänsten bjudit in en stiftelse, Nattvandring.nu, som kommer förklara hur man startar upp en lokal nattvandringsgrupp genom dem.

­– Genom stiftelsen får man vägledning, jackor, fleecetröjor, ficklampa, förstahjälpenkit och försäkring så att man kan känna sig trygg, säger Henrik.

De hoppas många vuxna kommer på infomötet oavsett om man vi starta en grupp genom stiftelsen eller inte.

­– Jag skulle bli glad om jag såg en farfar eller mormor som kom och många föräldrar förstås, säger Gabriel Elmanius, som är en av två ungdomssamordnare på socialkontoret.

Vad är ert jobb som fältassistenter?

­– Vi är framförallt ute på högstatideskolor och fritidsgårdar för att bygga relationer med ungdomar för att skapa en kontakt så de vet att finns någon att vända sig till. Men vi vänder oss tilll både äldre och yngre också, det är inte som att vi kollar legitimation, säger Henrik.

Krävs det hänsvisar de sen tilll mottaghningsenheten och socialtjänsten.

– Vi riktar oss till alla ungdomar inte bara till en klick ungdomar, alla har problem. Det kan va allt från att man misssar bussen och inte vågar ringa hem till narkotikaproblem och "hemmasittare" som inte kommer iväg till skolan.

Vad kan man göra som förälder?

– Föräldrarna är dem bästa på att göra förebyggande arbete, men det handlar inte om det man gör utan att finnas där, säger Elmanius.

De beskriver även nackdelar med socialmedia.

­– Risken med socialmedia är att det blossar upp. Ibland låter det som Trosa har stora problem, större än vad de i själva verket är. Trosa är en kommun med ungdomar och där det finns ungdomar finns det problem, konstaterar Henrik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om