Fältarna är tveksamma till regionens undersökning

Trosas fältassistenter tror inte att region Sörmlands liv- och hälsaundersökning speglar verkligheten. Personalen på fritidsgården håller inte med. "Siffrorna stämmer", säger Anneli Bradley.

Fältassistenterna Henrik Kimsjö och Edis Ahmentovic bild av drogsituationen stämmer inte överens med regionens undersökning. Anneli Bradley och Malin Eriksson, från fritidsgårdarna, håller inte med fältassistenterna.

Fältassistenterna Henrik Kimsjö och Edis Ahmentovic bild av drogsituationen stämmer inte överens med regionens undersökning. Anneli Bradley och Malin Eriksson, från fritidsgårdarna, håller inte med fältassistenterna.

Foto: Jens Alvin

Trosa2020-10-23 17:20

I region Sörmlands enkätundersökning framgår det att 32 procent av alla flickor i årskurs sju och 26 procent av alla killar i samma årskurs vet var de kan få tag i narkotika. Det är siffror som inte stämmer, enligt fältassistenterna Henrik Kimsjö och Edis Ahmentovic, som arbetat mot ungdomarna i kommunen i över två år. De menar att det handlar om ryktesspridning och att ungdomar kanske tror sig veta snarare än att de faktiskt vet. 

– Det går väldigt mycket rykten om ungdomar. Han säljer säkert narkotika fast det i själva verket inte är så. Vi ser absolut spår av narkotika men vår bild är att det är unga vuxna i 16– till 20-årsåldern, säger Edis Ahmetovic.  

Är undersökningen missvisande?

– Jag tror inte att 32 procent vet var de kan få tag i droger. Jag tror att den blir missvisande, säger Henrik Kimsjö.

I liv- och hälsaundersökningen svarar elva procent av eleverna i årskurs nio att de har använt narkotika någon gång. Det är där som huvudfokuset bör ligga, att fortsätta med det förebyggande arbetet för att öka kunskapen hos både ungdomar och föräldrar, det menar Gabriel Elmanius, ungdomssamordnare på Trosa kommun.

– Den där typen av undersökningar är vägvisande. Men siffrorna för årskurs nio visar att bara fem procent av tjejerna testat narkotika. Det är det som är viktigast för oss att få ungdomar att inte köpa narkotika, säger han.

Fritidsgårdschefen, Anneli Bradley och hennes kollega Malin Eriksson delar inte fältassistenternas bild. De menar att siffrorna är korrekta. 

– Siffrorna stämmer. Vi får höra mycket som tyder på att ungdomarna vet hur de ska få tag i narkotika, säger Anneli Bradley. 

Enligt Anneli Bradley och Malin Eriksson finns det flera faktorer som gör att de tror att siffrorna stämmer. En av anledningarna är det som de får höra på fritidsgården. 

– Vi har väldigt stort förtroende bland ungdomarna. De pratar väldigt mycket med oss, de säger aldrig några namn och det är alltid alla andra. Men de pratar med oss om den här typen av frågor, säger Malin Eriksson. 

En annan anledning som gör att de tror att undersökningen stämmer överens med hur det ser ut i Trosa är resultatet. 

– Hade det varit väldigt höga siffror även bland de som sagt att de använder hade jag tänkt att folk kanske svarat för att verka tuffa. Men nu är det inte så, säger Anneli Bradley.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!