"Fårost" innehöll komjölk – flera kök får bakläxa

Flera olika restauranger har fått anmärkningar av kommunen efter inspektioner i början av året.

Fetaost, som görs på fårmjölk, förväxlas ibland med "salladsost", som görs på komjölk.

Fetaost, som görs på fårmjölk, förväxlas ibland med "salladsost", som görs på komjölk.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Trosa2021-02-08 16:07

Fetaost på menyn men ost på komjölk på tallriken är en vanligt förekommande brist som kan leda till oväntade besvär för allergiker och laktosintoleranta. En restaurang i Trosa fick en anmärkning angående just detta efter en livsmedelsinspektion i januari.

En annan restaurang som också fastnade i kommunens kontrollnät hade skrivit både oxfilé och gorgonzola på menyn. Ursprunget på råvarorna kunde dock inte bevisas när inspektörerna ställde frågor.

En tredje verksamhet i livsmedelsbranschen fick bakläxa efter en inspektion i början av februari. Här var det dock coronarestriktionerna som inte följts. "Går ej att hålla en meters avstånd", har inspektören noterat i protokollet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!