Feldiagnos gav en nära döden-upplevelse

Läkaren på vårdcentralen i Trosa gav 17-åriga Emma Maxe Jekic fel diagnos. Astmaanfall visade sig vara lungemboli. – Det handlade om några timmar från döden, berättar Emma.

Trosa2016-09-30 11:15

17-åriga Emma Maxe Jekic i Trosa drabbades i mars i år av andnöd och bröstsmärtor när hon var på väg till skolskjutsen som skulle ta henne till Novalisgymnasiet i Järna. Det är även där som SN träffar henne.

– Det är jobbigt att berätta eftersom minnen jag inte vill komma ihåg plötsligt dyker upp. Jag tror att jag aldrig tidigare har gråtit så mycket av ren rädsla men jag är även arg över det som hänt.

Eftersom Emma har astma och tidigare haft panikångest så kände hon direkt att hon hade annorlunda bröstsmärtor denna vintermorgon. Den korta biten till taxin var ogenomförbar och hon fick sätta sig ner flera gånger eftersom hon blev så andfådd och inte kunde andas. Det blev skjuts till vårdcentralen istället för skolan.

– När jag kom dit mätte de syresättningen i blodet som var låg men de tog inga andra tester. Efter att jag fått inhalera så förbättrades syresättningen. Den inhyrda läkaren sa att diagnosen var panikångest och astmaanfall.

Trots bröstsmärtor och andnöd tilläts hon åka till skolan.

– Det kändes tryggare att vara i skolan bland kompisar jämfört med att ligga hemma.

Men det dröjde det bara några timmar innan hon återigen fick uppsöka akutvård i Järna. Där konstaterades att syresättningen återigen var extremt låg vilket resulterade i ambulansfärd till Huddinge sjukhus där man konstaterade att hon fått massiv dubbelsidig lungemboli. Även höger hjärtkammare var påverkad.

I tre dagar låg Emma på en intensivvårdsavdelning på sjukhus där experthjälp fanns att tillgå därefter flyttades hon till en vårdavdelning för observation under fem dagar,

– Mobilen var räddningen när jag tvingades ligga stilla i en säng i tre dagar i ett rum med en äldre herre och en 8-årig flicka som bägge hade tuber i halsen.

Hon kände sig inte ensam för pojkvännen kom åkande från Örebro och familjen fick besöka henne på vårdavdelningen.

– Det jobbigaste under tiden på vårdavdelningen var att jag hela tiden väcktes för kontroller och att få sprutor. Jag fick så många att jag till och med fick blåmärken.

I augusti blev hon friskförklarad men äter fortfarande blodförtunnande medel tre gånger dagligen. Något som hon kommer att få göra fram till maj 2017. Ännu idag vet man inte varför just hon drabbades av lungpropparna. En bidragande orsak bland unga tjejer kan vara p-piller eftersom östrogen kan utlösa lungemboli men det har uteslutits i Emma Jekics fall.

– Jag kan inte förstå hur läkaren på vårdcentralen kunde missa en massiv dubbelsidig ansamling blodproppar i hennes lungor, konstaterar mamma Liselott Jekic som anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

När SN frågar verksamhetschefen på vårdcentralen i Trosa, Susanne Rehn Svensson, varför ännu ingen Lex Maria – anmälan har gjorts efter ett halvår, så svarar hon i ett mejl:

– Utredning pågår tillsammans med chefsläkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om