Alldeles för länge, anser IVO, som granskat ärendet och nu yrkar på att förvaltningsrätten ska ålägga Trosa kommun att betala en särskild avgift om 219 000 kronor.
Hemtjänst och anhöriga har hjälpt personen i hemmet men eftersom hen har ramlat flera gånger utan att kunna påkalla hjälp och dessutom känt sig isolerad har hen inte känt sig trygg i hemmet. Personen ville flytta till ett boende som har personal dygnet runt och det gick kommunen med på. Men sedan hände ingenting.
Tre månader hade varit ett skäligt dröjsmål men allt därefter var oskäligt. Inte minst eftersom kommunen kände till personen, som har både funktionsnedsättningar och demenssjukdom som medfört att hen har behövt hjälp och stöd i vardagen. Kommunen borde därför ha haft en långsiktig plan.
Behovet var stort, anhöriga har återkommande frågat när personen ska få flytta och framför att personens hälsa har försämrats under väntetiden.
Kommunen har uppgett att kö och platsbrist på demensboendet är skälet till dröjsmålet och att de erbjudit personen alternativa insatser tills en plats blev ledig.
Men Ivo kritiserar Trosa kommun för att inte nämna några vidtagna eller planerade åtgärder för att motverka liknande dröjsmål. Ivo tycker också att kommunen borde ha svarat på om de anser att personen fått vänta oskäligt länge på platsen.
Ivo ser inga särskilda omständigheter som gör den långa väntetiden rimlig utan framhåller att det är nödvändigt med en långsiktig planering, särskilt när det gäller insatser som inte kan tillhandahållas med kort varsel, som till exempel särskilt boende.