Flaggbrist hotar kommunens manifestation

Varje måndag ska Ukrainas nationsflagga hissas på kommunens officiella flaggstänger vid Rådstugan i Trosa. Men i nuläget är den svår att hitta.

Kommunstyrelsens ordförande, Daniel Portnoff, beslutar om flaggning utanför reglementet till stöd för Ukraina.

Kommunstyrelsens ordförande, Daniel Portnoff, beslutar om flaggning utanför reglementet till stöd för Ukraina.

Foto: Trosa kommun

Trosa2022-03-07 04:23

– Det kändes som en viktig sak göra. Att manifestera ett stöd för Ukraina i den situationen som uppkom nu, säger, Daniel Portnoff, kommunstyrelsens ordförande i Trosa kommun. 

Under onsdagen fattade han beslut om att Trosa kommun ska flagga med Ukrainas nationsflagga varje måndag vid Rådstugan i Trosa.

– Vi resonerade lite grann och tänkte att vi inleder varje ny vecka genom att visa vårt stöd genom flaggning på Torget. Det kommer ske tills vidare. Jag tror att det handlar om att visa våra invånare och medborgare, som naturligtvis har ett engagemang kring detta, att Ukraina har vårt stöd.

 Hela kommunstyrelsen höll med om att åtgärden var en bra idé. Nu fattades bara en flagga. 

– Det har inte varit helt lätt, det är fler som letar och vi är fortfarande inte 100 procent säkra på att det ordnar sig, säger Daniel Portnoff.

Emil Kvarnryd på Flagghuset Europa AB, en av Sveriges större aktörer inom flaggor, berättar att företaget tredubblat priserna på ukrainska flaggan.

undefined
Flagghusets maskiner tillverkar ukrainska flaggor på högvarv sedan kriget bröt ut.

– Från torsdagen förra veckan till nu har vi tillverkat ukrainska flaggor dygnet runt. Telefonen började ringa non stop.Vi har nästan sålt till alla kommuner i Sverige.

Vid sådana här tillfällen har företaget en fördel eftersom de tillverkar flaggorna på plats. Just nu finns beställningar på mellan 200 till 400 ukrainska flaggor. 

– Normalt säljer vi kanske tio om året. 

Klockan 17.00 på fredagen hade kommunens Ukrainska flagga ännu inte anlänt. 

Emil Kvarnryd berättar att familjeföretaget har fått många beställningar på Ukrainas flagga.
Emil Kvarnryd berättar att familjeföretaget har fått många beställningar på Ukrainas flagga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!