Fler unga tar plats i kommunfullmäktige

Medelåldern för de 35 ledamöterna i kommunfullmäktige för kommande mandatperiod ligger på strax över 55 år. Men en yngre generation är på frammarsch, vilket märks framförallt i Moderaterna.

Foto:

Trosa2014-11-02 22:06

– Vi är jätteglada för det. Det har varit en medveten strävan att få till en bra spridning mellan ålder och kön, säger Michael Swedberg, ordförande för Moderaterna i Trosa-Vagnhärad.

Emma Koch (M) är med sina 21 år är yngst i det nya kommunfullmäktige som samlas för första gången på onsdag. Hennes farmor Inger Koch var riksdagsledamot. Hennes mor Helena Koch har varit aktiv i Trosapolitiken i många år. Steget in i politiken kändes därför naturligt.

– Jag vill också vara med och påverka och hela tiden jobba för något bättre, säger Emma Koch.

Hon tar plats i KF i stället för flera äldre partikollegor, däribland Roland Leek (M), 71. Till vardags är Koch servitris och timvikarie på ett boende. En fråga hon brinner för är inflyttning.

– Jag vill att Trosa ska växa, fast i en lugn och sansad takt.

Föryngringen syns också bland fullmäktiges ersättare; i M blir Johanna Swedberg, 21 och Albert Bergstedt, 19 år, nya ersättare. Albert Bergstedt, som varit engagerad i MUF tror att han trots sin ringa ålder kan komma med nya synvinklar, speciellt i skol- och ungdomsfrågor.

– Jag är en av väldigt få politiker som har inte bara sett men också gått igenom det nya skol- och betygssystemet, vilket jag tror talar till min fördel.

Även i Socialdemokraterna sker åldersomväxling. Sandra Karlsson, 30 år, ersätter veteranen Tommy Setzman. Hon är sedan tidigare politiskt aktiv och tänker fortsätta som ledamot i teknik- och servicenämnden. Men uppdraget i kommunfullmäktige är helt färskt.

– Jag ser fram emot chansen att få vara med och påverka de beslut som tas där, säger hon.

Sverigedemokraterna gick framåt och partiets gruppledare Bertil Malmberg får framöver sällskap i KF av Arne och Stefan Strid. Arne Strid, 72 år och pensionerad anläggningsborrare, stod med på valsedlarna även inför valet 2010.

– Jag tycker det är min skyldighet att säga vad man står för. Många kryper undan och gömmer sig men en stor del tycker som vi. De är emot den här massinvandringen, säger Arne Strid.

Han berättar att det även inom Sverigedemokraterna är viktigt med en spridning mellan kön och ålder.

– Likväl andra partier är kvinnofrågan viktig. Det är oerhört positivt att det kommit in många damer i partiet och vi har även många från ungdomsförbunden som kan ta över, så vi är inte bara gamla gubbar som jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om