Personerna insjuknade i augusti. Den enda gemensamma nämnaren som smittskyddet funnit i sin utredning, där de sjuka intervjuats, är att de alla under den aktuella perioden hade ätit på en och samma restaurang.
Kommunens hälsoskyddsinspektörer skickades ut för att ta prover och fann då att äggen i kylen kom från Ukraina.
– Det hade jag ingen aning om. Det står på svenska på asken och jag handlar av mina grossister, jag förutsätter att de säljer ägg som är tillåtna att använda, säger krögaren på restaurangen.
Ägg från Ukraina är inte förbjudna, men restauranger uppmanas av Livsmedelsverket att använda ägg av nordisk härkomst då de nordiska länderna har ett ordentligt skyddsprogram mot salmonella.
– Men det har varit äggbrist under en tid sedan en av de större äggproducenterna drabbats av sjukdom bland hönsen och tvingats slakta ut ett stort antal värphöns, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare.
För att stödja Ukraina efter krigsutbrottet har det införts vissa tullättnader till EU, men äggen måste åtföljas av ett veterinärintyg om att de kommer från en besättning fri från salmonella.
Provsvaren från de ägg som fanns på restaurangen var också mycket riktigt negativa, liksom de från olika såser, röror och potatismos.
– Och både jag och kocken är testade med negativt svar, säger krögaren som därmed känner sig säker på att gästerna inte har smittats på hens restaurang.
Krögaren riktar istället misstankarna mot de foodtruckar som funnits på Trosagalejet.
– Det är inget som framkommit att de som insjuknat skulle ha ätit på Galejet, kontrar miljöchef Katarina Sjöberg.
Smittskyddsläkare i Region Sörmland, Malin Enarsson, säger att det händer att provtagningen inte kan påvisa var smittan kommit ifrån.
– Det blir ett detektivarbete, men ibland får vi inte svar.
De ukrainska äggen på restaurangen åkte i soporna direkt.
– Nu går vi till Coop och handlar, säger krögaren.
SN har ringt runt bland majoriteten av restauranger i Trosa och frågat var deras ägg kommer ifrån. Alla köper svenska ägg, de flesta via grossister. En köper ägg värpta i Vagnhärad.
Eftersom det inte är belagt varifrån smittan kom väljer SN att inte publicera namnet på den kontrollerade restaurangen.