Restaurang hade ägg från Ukraina – alla provsvar negativa

Smittskyddet i Sörmland har gett Trosa kommun i uppgift att ta prover på en restaurang, sedan ett salmonellautbrott verkade kunna kopplas till den. Men proverna har varit negativa och krögaren menar att smittan måste komma från annat håll.

Salmonella i värphönsbesättningar får ofta skulden när människor smittas av mat. Äggproducenter drabbas hårt om de får in salmonella i besättningen.

Salmonella i värphönsbesättningar får ofta skulden när människor smittas av mat. Äggproducenter drabbas hårt om de får in salmonella i besättningen.

Foto: Anton Swärdhagen

Trosa2024-09-16 18:43

Nyheten i korthet

  • Ett salmonellautbrott i Sörmland ledde till att hälsoskyddsinspektörer testade en restaurang i Trosa.
  • Ägg från Ukraina hittades i restaurangen, men provsvaren var negativa för salmonella.
  • Restaurangen hävdar att smittan måste komma från annat håll, kanske från foodtrucks på Trosagalejet men det tillbakavisas av kommunens miljöchef.

Personerna insjuknade i augusti. Den enda gemensamma nämnaren som smittskyddet funnit i sin utredning, där de sjuka intervjuats, är att de alla under den aktuella perioden hade ätit på en och samma restaurang.

Kommunens hälsoskyddsinspektörer skickades ut för att ta prover och fann då att äggen i kylen kom från Ukraina.

– Det hade jag ingen aning om. Det står på svenska på asken och jag handlar av mina grossister, jag förutsätter att de säljer ägg som är tillåtna att använda, säger krögaren på restaurangen. 

undefined
Att "slå en bea" gör man på råa ägg och kalla såser är ofta föremål för misstanke om restauranggäster blir sjuka i salmonella. "Utomlands skulle jag definitivt avstå råa ägg", säger smittskyddsläkare Malin Enarsson.

Ägg från Ukraina är inte förbjudna, men restauranger uppmanas av Livsmedelsverket att använda ägg av nordisk härkomst då de nordiska länderna har ett ordentligt skyddsprogram mot salmonella.

– Men det har varit äggbrist under en tid sedan en av de större äggproducenterna drabbats av sjukdom bland hönsen och tvingats slakta ut ett stort antal värphöns, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare.

För att stödja Ukraina efter krigsutbrottet har det införts vissa tullättnader till EU, men äggen måste åtföljas av ett veterinärintyg om att de kommer från en besättning fri från salmonella.

undefined
Restauranger avråds från att använda utomnordiska ägg på grund av risken för salmonella.

Provsvaren från de ägg som fanns på restaurangen var också mycket riktigt negativa, liksom de från olika såser, röror och potatismos.

– Och både jag och kocken är testade med negativt svar, säger krögaren som därmed känner sig säker på att gästerna inte har smittats på hens restaurang.

Krögaren riktar istället misstankarna mot de foodtruckar som funnits på Trosagalejet.

– Det är inget som framkommit att de som insjuknat skulle ha ätit på Galejet, kontrar miljöchef Katarina Sjöberg. 

undefined
Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Region Sörmland, säger att om man hittar smittan går det att fastställa om det är en stam salmonellabakterier som är känd sedan tidigare.

Smittskyddsläkare i Region Sörmland, Malin Enarsson, säger att det händer att provtagningen inte kan påvisa var smittan kommit ifrån.

– Det blir ett detektivarbete, men ibland får vi inte svar.

De ukrainska äggen på restaurangen åkte i soporna direkt.

– Nu går vi till Coop och handlar, säger krögaren.

SN har ringt runt bland majoriteten av restauranger i Trosa och frågat var deras ägg kommer ifrån. Alla köper svenska ägg, de flesta via grossister. En köper ägg värpta i Vagnhärad.

Eftersom det inte är belagt varifrån smittan kom väljer SN att inte publicera namnet på den kontrollerade restaurangen.

Så smittar salmonella

Bakterierna sprids framför allt genom mat som inte är ordentligt kokt eller stekt. De sprids också genom frukt och grönsaker som inte har sköljts ordentligt.

Det krävs oftast att du får i dig många salmonellabakterier för att du ska bli sjuk.

Det är mycket ovanligt att smitta överförs från person till person. Då är det oftast inom den egna familjen, eller i förskolan. Särskilt äldre personer och yngre barn kan vara mer mottagliga för salmonella.

Salmonellabakterien finns i olika varianter. För den vanligaste formen av salmonella tar det oftast ett till tre dygn från det att du blivit smittad till att du blir sjuk. Sjukdomen börjar oftast snabbt.

Du får ett eller flera av följande symtom vid salmonella: diarré, ont i magen, feber.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!