Företagare misstänks ha bluffat med miljoner – åtalas

En man från Trosa står åtalad för grovt bokföringsbrott kopplat till ett företag. Han och hans affärspartner misstänks ha undanhållit en stor summa pengar för att undvika skatter.

Nära två miljoner i löner kan inte styrkas i bokföringen, enligt åtalet.

Nära två miljoner i löner kan inte styrkas i bokföringen, enligt åtalet.

Foto: Jessica Gow/TT

Trosa2023-08-02 20:43

En man som är hemmahörande i Trosa kommun står åtalad för grovt bokföringsbrott. Han har tillsammans med en affärspartner drivit ett bolag och, enligt stämningsansökan, låtit bli att "bokföra uppkomna affärshändelser eller bevara räkenskapsinformation på ett betryggande sätt".

Brottet bedöms som grovt eftersom det handlar om stora belopp som ska ha undanhållits.

Ett fordon med ett bokfört värde på en halv miljon kronor ska ha avyttrats eller på annat sätt lämnat bolaget utan att det bokförts. Även fasta tillgångar och inventarier till ett värde av 200 000 kronor ska på liknande sätt ha undanhållits.

Pengar som bokförts som löner, nästan två miljoner kronor, kan enligt åtalet inte styrkas med verifikationer. Det kan inte heller en summa på tre miljoner kronor som förts över till ett närstående bolag. Händelsen bedöms ha gjorts i skatteundandragande syfte under 2021.

En tredje man med utländskt medborgarskap åtalas för brott mot aktiebolagslagen, för att ha tagit på sig uppdraget som styrelseledamot i bolaget, trots att han inte varit aktiv i det. Åtgärderna misstänks vara en manöver för att dölja vem som faktiskt styrde bolaget.

Alla inblandade förnekar brott. Bolaget, som startades 2018, försattes i konkurs 2021 med ett underskott på nästan sju miljoner kronor. 

Bokföringsbrott

Exempel: inte bokföra affärshändelser, slänga kvitton och andra verifikationer, lämna oriktiga uppgifter, inte upprätta årsredovisning.

Grovt bokföringsbrott kan vara när det handlar om stora summor pengar, brottet har begåtts systematiskt, brottet är av särskild farlig art.

Påföljd: Ringa brott ger böter eller fängelse i högst sex månader. Normalgradsbrott ger fängelse i högst två år. Grovt bokföringsbrott ger fängelse i sex månader upp till sex år.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!