Förväntansfulla elever tillbaka efter sommarlovet

Många förväntansfulla elever stod redo när invigningsbandet klipptes av till Skärlagskolan. Under måndagen öppnades den nybyggda delen av skolan.

John-John Fällman, Elliot Antman, Maks Pach, Daniella Torres, Tuva Stenström och Isabella Knoblach har precis börjat femman på Skärlagskolan.

John-John Fällman, Elliot Antman, Maks Pach, Daniella Torres, Tuva Stenström och Isabella Knoblach har precis börjat femman på Skärlagskolan.

Foto: Jessica Edeson

Trosa2021-08-16 19:32

Vid den nya ingången finns en klättervägg och på övervåningen finns en liten bro som möjliggör att hela entrén kan överblickas.

– Det känns jättebra. Det finns många nya saker att göra eftersom allt är nytt. Det gör det extra roligt, säger Maks Pach som under måndagen fick se sitt nya klassrum. 

Maks har börjat femman tillsammans med Tuva Stenström, Elliot Antman och John-John Fällman. Totalt kommer drygt 60 elever i årskurs fem att gå på skolan och totalt kommer drygt 400 elever att kunna gå på skolan.

– Den gamla skolan var sliten och det var väldigt trångt. Det som är bra nu är att vi nu inte behöver gå så långt till träslöjden, säger Tuva Stenström. 

undefined
John-John Fällman, Elliot Antman och Maks Pach går alla tre i femman.

Träslöjdslektionerna har tidigare bedrivits på Tomtaklintskolan, men från och med höstterminen kommer de lektionerna att kunna hållas på Skärlagskolan. Det finns förutom fler lokaler också fler öppna ytor, separerade grupprum och korridorer. Allt går i ljusa färger och har stora ljusinsläpp.

– Det är fräschare, finare och skönare stolar i klassrummen. Jag gillar också fönstren som man kan sitta i på övervåningen, säger John-John Fällman.

Lena Agartson är pedagogisk konsult och har utvecklat inomhusmiljön. 

– Det har varit en lång process. Vi har sett till det nytänk som finns inom pedagogiken. Skolan utvecklas ju hela tiden så vi vill få med oss nya tankar och nya idéer. Vi vill hitta flexibiliteten i lärandet, inte bara utgå från ett klassrum, säger hon.

undefined
Markus Markne har varit projektledare och Lena Agartson har varit pedagogisk konsult i arbetet med att ta fram de nya lokalerna på Skärlagskolan.

Klassrummen utgår från samma grundtanke. 

– De har samma grunduppsättning med stolar och bord, sedan är det upp till lärarna att använda klassrummen på olika sätt.

Den röda tråden grundar sig i att tillgodose elevernas olika behov på bästa sätt.

– Det finns olika sätt att lära och man lär sig på olika sätt. Man ska kunna sitta på olika sätt, både i mindre och större grupper och mer avskilt. Här ska det verkligen finnas förutsättningar för att ge alla barn en bra skola genom att individanpassa alla möjligheter. 

Varje klassrum kallas numera också för en lärstudio.

–Det är ett bra namn som beskriver det lärande som sker. Jag skulle beskriva byggnaden som innehållande olika tårtbitar med snedställda väggar för att få högre ljudabsorbering och det ligger även en matta med hög isoleringsgrad, säger Lena Agartson. 

undefined
Kommunstyrelsens ordförande, Daniel Portnoff (M), klippte invigningsbandet.
undefined
Elisabeth Nyhlén är rektor för Skärlagskolan.
undefined
I entrén finns en klättervägg.
undefined
Skärlagskolans nya lokaler invigdes under måndagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!