Fullmäktige blir digitalt men alla får inte vara med

Onsdagens kommunfullmäktige blir helt digitalt. Alla ledamöter kan dock inte vara med, då kommunen köpt in en digital videotjänst med för få mötesplatser.

Så här såg det ut vid förra kommunfullmäktige i oktober. Nu kommer det bli betydligt tommare i lokalen.

Så här såg det ut vid förra kommunfullmäktige i oktober. Nu kommer det bli betydligt tommare i lokalen.

Foto: Andreas Ekström

Trosa2020-11-19 14:15

– Det här upplägget skulle klara alla sammanträden och kommunfullmäktige. Men coronasituationen har ändrats väldigt snabbt, säger Ann Larsson (M), ordförande för kommunfullmäktige.

När coronapandemin slog till i våras bestämde kommunens gruppledare att fullmäktige skulle ske med ett mindre antal ledamöter på plats, resten skulle vara med digitalt. Under hösten har viruset tagit ny fart och förra veckan bestämdes det att kommunfullmäktige den 25 november sker helt digitalt med 23 ledamöter.

Att hålla kommunfullmäktigemöten och nämndmöten via videotjänsterna Zoom och Microsoft teams ansågs för osäkert. Sveriges kommuner och regioner, SKR, rekommenderar tjänsten Inera som har olika digitala videolösningar. Den första september införskaffade Trosa kommun ett digitalt paket från Inera som kostar 23 000 kronor i månaden. I paketet ingår bland annat ett mötesrumt med plats för 25 personer, det innebär att vid kommunfullmäktige kan inte alla ledamöter vara med. 

– Det här beslutet togs av alla gruppledare. Tidigare har det varit elva stycken på plats i Skärborgarnas hus och resten digitalt. Då räckte det med ett mötesrum för 25 personer. 

Ann Larsson berättar att det i efterhand, med tanke på hur coronasituationen utvecklat sig, hade varit bra att ta höjd med ett extra mötesrum för 50 personer, något som hade kostat kommunen 7 500 kronor extra i månaden. 

–Man ska ändå hushålla med skattemedel. Det är klart att det hade varit bra med ett större mötesrum, men det är det här enstaka mötet det handlar om. Det kommer se annorlunda ut framöver. Vi kan inte göra något akut åt det här just nu, säger Ann Larsson. 

Oppositionen är kritisk till att kommunen inte köpt ett extra mötesrum för 50 personer. Maria Arman, gruppledare för Miljöpartiet i Trosa kommun, menar att kommunen hade haft råd med ett till mötesrum med tanke på covidpengarna från staten. Ann Larsson menar att det är lätt att vara efterklok.

– Nu är det som det är, men det här beslutet tog alla gruppledare tillsammans. Efteråt kan man ju ha synpunkter när situationen förändrats, det är jättelätt.

Varför tog man inte ett mötesrum för 50 personer, bara som en säkerhetsgärd?

–Det är för att man tänkt utifrån kommunallagen. Först och främst skulle det vara fysiskt och att man hade klarat det om man varit elva stycken i en stor sal och resten digitalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!