Det är tredje året Strömmingsfestivalen arrangeras. Festivalen anordnas för att uppmärksamma Trosas historia samt läget med Östersjön.
På programmet står bland annat Trosametet, en historisk teatervandring – dessutom finns Askölaboratoriets provtagningsbåt på plats för att visa olika typer av provtagningsutrustning för både sediment och fri vattenmassa.
– Nytt för i år är Kockkampen, där några av Trosas bästa kockar gör upp i en duell inför publik på Östra hamnplan. Många aktiviteter under festivalen är gratis, bland annat Kockkampen och cirkusskolan som anordnas för barnen. Vi hoppas festivalen blir minst lika välbesökt som förra året när mellan vi hade mellan 3 000 och 4 000 besökare, säger Jessica Gustav, initiativtagare och arrangör från Östra Sörmlands Posten.
På kajen vid hamnplan har en fiskebåt lagt till. Fiskaren Fredrik Johansson och hans far Leif Tage Johnsson har varit ute och hämtat nattens nät och hade en förhoppning om minst 500 kilo strömming till torsdagens festival.
– Men det var tomt i garnet, så lite desperat är jag, men vi ger oss inte, vi ska ut igen. Det värsta är att ju att strömmingen kan simma, säger Fredrik Johansson
och ler.
Men arrangören Jessica Gustav är inte orolig.
– Det var samma sak förra året, vi hann till och med sätta upp skyltar om att vi inte fått någon strömming, men natten innan var det fullt i nätet, annars får vi improvisera, säger hon.
Vid gästhamnen håller ett par byggarbetare på att färdigställa den nästan 400 kvadratmeter stora terrassen och köket – för i samband med festivalen är det premiäröppning för den nya restaurangen Kölsvinet.
Johan Wolpher, grundare och delägare på Apelago som är de nya driftsentreprenör för Trosa gästhamn, och restaurangchefen Martina Jeppsson, ser med spänning fram emot torsdagens öppning.
– Det är en del kvar, men vi hinner. I värsta fall får vi jobba dygnet runt, säger han.
– Men det ska bli kul att äntligen öppna, vi har jobbat hårt för det här väldigt länge.
Johan Wolhper är också en av deltagarna i Kockkampen.
Har du förberett dig?– Nej, det har varit så mycket med restaurangen, jag får lita på mina tidigare erfarenheter, men det ska bli jättekul.