Statistiska centralbyråns medborgarundersökning landade i Trosa kommuns brevlåda strax före jul. Mycket är bra. Riktigt bra till och med. Trosaborna är överlag nöjda med sin kommun och hur den fungerar. Men inte på alla punkter.
En majoritet anser inte att Trosa kommun jobbar för att förbättra integration och delaktighet i samhället, förbättra toleransen för människors olikheter eller minska diskrimineringen i samhället.
Fyra av tio tycker inte att de kan påverka kommunens verksamhet eller innehållet i de politiska beslut som tas. Lika många anger att de inte tror att politikerna jobbar för kommunens bästa och är ansvarstagande. Ännu fler, sex av tio, anser inte att Trosas politiker är lyhörda till invånarnas tankar och idéer eller att de politiska besluten är transparenta.
Nästan fyra av tio tror inte att kommunens verksamheter är fria från korruption.
– Det är jätteallvarligt, det måste vi jobba på att få bort. Mycket tråkiga siffror och en tydlig signal till oss politiker om att vi måste jobba med öppenhet på ett helt annat sätt än vi gör idag. Trosa är en liten kommun. Det blir fort många företag som inte får uppdrag av kommunen. Det kanske är det misstanken om korruption grundar sig i, säger oppositionsrådet Magnus Johansson, Socialdemokraterna.
Han säger att politiker och tjänstemän måste jobba med inställningen.
– Vi jobbar för invånarna och då har de rätt att vara delaktiga. Ett enkelt sätt är att webbsända fullmäktigemötena, men det är majoriteten emot.
Kommunalrådet Daniel Portnoff, Moderaterna, understryker gång på gång att man inte bara kan titta på Trosas resultat, utan måste jämföra sig med andra kommuner.
– Först då vet vi om våra resultat är bra eller dåliga. Vi kan vara bland de som jobbar bäst med detta i landet. Den jämförelsen är inte klar än. Men det är jätteallvarligt om så många tror att det finns korruption i kommunen, och det ska vi jobba med.
Därför tycker han att undersökningen är bra.
– Vi ser vilka kommuner som är bra och kan titta på hur de har jobbat med en fråga. Även om Trosa brukar ligga bland de tio procent bästa gällande det mesta i undersökningen finns det alltid någon kommun som är vassare. Då kan vi se och lära av dem.
Han tror inte på webbsända fullmäktigemöten.
– Det är att göra det enkelt för sig, att tro att invånarna känner sig mer delaktiga för att de kan titta på ett politiskt möte på datorn.