Exakt hur gamla bryggdelarna är har inte fastställts men enligt rapporten kan det röra sig om mycket gamla bryggdelar. Tureholms brygga har, enligt rapporten, funnits på samma plats sedan 1700-talet, vilket innebär att det skulle kunna finnas ytterligare lämningar djupare ned under botten i form av flera bryggkonstruktioner och båtar. Vid undersökningen hittades dock inga fler liknande fynd. En orsak till detta kan vara att det vid vissa områden var svårt för dykarna att undersöka saken närmare på grund av riklig vassväxtlighet och tjocka sedimentlager.
Den marinarkeologiska undersökningen utfördes på begäran från länsstyrelsen som, i och med fyndet, kommer att närvara när muddringsarbetet inleds. Anledningen till att Trosa kommun ska muddra i området är att infartsrännan till Trosa ska rensas så att mer djupgående båtar kan tas sig in och ut. I nuläget finns det inget datum fastställt för när arbetet med muddringen ska påbörjas.
– Vi har tio år på oss att genomföra åtgärderna enligt ett beslut som miljöprövningsdelegationen har tagit, säger Stig Tördahl, teknisk chef i Trosa kommun.
Förutom bryggan hittades inget som skulle kunna störas av att arbetet i Tureholmsviken och Trosaån fortgår enligt planerna.