Under en månads tid har glasbehållarna på Nyängsvägen fyllts till brädden utan att tömmas. Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, ansvarar för tömning av containrarna. De anlitar utomstående entreprenörer som genomför tömningarna.
– Det är entreprenörerna som inte har tagit tag i det. Vi är inte alls nöjda med det. Vi vill ju att de ska tömma så att det inte blir fullt och därför har vi en dialog med dem just nu. Det är just nu under sommaren som vi har behövt gå in lite extra och jobba med dem. Under sommaren är det också många glasflaskor i omlopp, säger Kerstin Wärn, regionschef för FTI i Sörmland.
Under våren har FTI utökat antalet tömningar av plast och papper i Trosa från två till tre tillfällen i veckan. Glas töms på mer obestämda tider utifrån en nivåmätare som meddelar när behållarna börjar bli fulla.
– Volymerna av material ökar hela tiden för att människor handlar så mycket mer via nätet nu under pandemin. Vi jobbar hela tiden för att bilarna ska kunna hämta så mycket som möjligt vid varje tillfälle utan att invånarna upplever att containrarna är fulla hela tiden. Det är en balansgång, säger Kerstin Wärn.
Samhall var på plats under onsdagen för att städa och plocka upp material som inte hör hemma på återvinningsstationen. Glasflaskorna på marken hanteras dock av de som tömmer glascontainrarna.
– Jag har jobbat här i 2,5 år och jag tycker bara det blir värre och värre. Vi städar dagligen på olika stationer. Det är mycket nedskräpning i Gnesta också. Den här stationen är nog värst i Trosa, säger Conny, som jobbar på Samhall.
Erkki Tarvainen har lämnat sitt avfall på Nyängsvägens återvinningscentral i många år.
– Nedskräpningen har blivit värre men såhär har jag aldrig sett det förut, säger han.
Dumpningar är ett ökande problem i hela landet, en trend som enligt FTI även syns i Trosa.
– Det som retar mig mest är att folk kastar sådant som inte ska vara här. Det ligger ganska ofta saker som inte ska ligga här, säger Erkki Tarvainen.
Men trots fulla behållare finns det bättre alternativ än att ställa det på marken, menar Kerstin Wärn.
– Jag kan ju tycka att man kan åka till närliggande station eller ta med skräpet hem igen om det är fullt. Men sedan ska det självklart inte vara fullt i containrarna, där har vi ett ansvar, säger hon.
Glasbehållarna kommer nu att tömmas under torsdagen.