– Det rör sig inte om enstaka golfbollar som flyger in ibland. Igår plockade vi åtta bollar på eftermiddagen, så de som finns här nu har kommit efter det, säger Helena Svanbäck.
Hon bor själv i ett av husen vid golfbanan i Åda men hennes oro handlar om huset som dottern Camilla hyr med sin familj sedan slutet av sommaren. Villan ligger på högersidan av tredje hålet ungefär 200 meter från där herrarnas utslagsplats är.
– Huset ligger på precis rätt avstånd för en hög slice. Och för spelare med hyfsad längd i slagen är det en standardmiss. Jag skulle inte våga köpa hus här även om de ligger fint, säger golfaren Karl Harrysson som passerar förbi medan Helena förklarar situationen.
– Jag stod på altanen med mina barnbarn, 14 och 10 år gamla, när en golfboll flög förbi strax bredvid mitt huvud, säger hon.
Spelarna som slagit bollen bad om ursäkt.
– Men det hade varit klent om bollen träffat mig, säger Helena.
Camilla Svanbäck, dottern som hyr huset, tänker att golfsäsongen snart är över.
– Men vi är absolut oroliga. Det kommer en hel del bollar på altanen och gräsmattan. De kommer även susande i hög fart mot huset och träffar ena sidan av taket.
Liv Svanbäck, 14 år, befann sig på balkongen när en boll studsade bredvid henne.
– Jag satt där och åt frukost när en boll träffade väggen en meter ifrån mig. Det var lite otäckt för tänk om jag fått den i huvudet, säger hon.
Problemet är ingen nyhet för Petter Isoz som är klubbchef på Åda golf.
– Vi delar verkligen oron och det är därför vi har satt upp nät för att skydda huset. Det har inte varit tillräckligt, så i våras tog vi dit arborister (trädvårdsspecialister red. anm.) som höjde upp näten så långt det bara gick i tallen.
Petter Isoz vill även skruva upp fyra meter höga reglar direkt inpå altanen för att få nätet ännu närmare huset.
– Det är egentligen bara så vi kan garantera säkerheten. Men huset blir såklart inte vackrare och ägarna har inte gett någon respons på det erbjudandet. Och utan deras klartecken kan vi inte sätta upp någonting.
Helena Svanbäck menar att det vore effektivare att justera spelriktningen på golfbanan, men Petter Isoz tycker inte den lösningen är rimlig.
– Vi har inte ekonomisk kapacitet att bygga om hela hålet. Det skulle kosta ett par miljoner och vi skulle behöva bygga en helt ny tee och fylla igen diket på golfbanans vänstra sida.
Tomten som huset står på såldes av Michael Isoz som även är en av golfbanans ägare. Camilla Svanbäck förstår inte varför kommunen tillät avstyckningen.
– Om jag skulle styckat av skulle jag inte tillåtit den här tomten att ligga så nära golfbanan i den här svängen.
Petter Isoz menar att den rådande situationen beror på att golfsportens klubbor och bollar förbättrats i en takt som varit svår att förutse.
– På 90-talet kom en ny boll som gjorde att alla plötsligt slog mycket längre. Idag kan betydligt fler spelare få i väg en boll 200 meter än när banan designades.
Helena Svanbäck har kontaktat kommunens miljökontor som lovat att engagera sig i ärendet.
Susanne Rosqvist, miljöchef på Trosa kommun, är osäker på hur långt man kan driva ärendet utifrån miljöbalkens lagstiftning.
– Det här kan vara en civilrättslig fråga. Men vi ser absolut att det är en störning man behöver ta tag i. Vi har tagit en första kontakt med de ansvariga. Det är mycket möjligt att vi kan få dem att göra åtgärder på frivillig väg, säger hon.