Bygget skulle redan ha inletts våren 2015 men Lagnövikens samfällighetsförening överklagade byggplanerna eftersom man framför allt misstänkte att huset skulle störa den sörmländska karaktären i grannskapet. Dessutom saknade styrelsen en kalkyl för eventuella ekonomiska konsekvenser för samfälligheten. Men nu har högsta instans Mark- och miljööverdomstolens gett grönt ljus för detaljplanen.
Per Carleson och hans hustru Tin lämnade Stockholm för drygt 30 år sedan för att tillsammans med några vänner satsa på att bo i kollektiv nära naturen på Lagnö Gård. Men för fyra år sedan föddes idén hos paret om att bygga ett hus och samtidigt göra något för framtiden och miljön.
– Från början var det tänkt som ett seniorboende men vi tror att alla mår bättre av att umgås med både barn och äldre. Två barnfamiljer har redan tecknat sig för lägenheter i huset.
– Initialt var tanken ett nollenergihus, där vi strävade för att vara i princip självförsörjande på all el. Så blir det inte men vi satsar på hållbara lösningar som exempelvis solfångare, 167 solceller på taket och vattenburen värme, berättar Per Carleson.
Delar av huset, vars stomme är av trä, har två våningar. Husväggar byggs i tungt material för värmelagring, exempelvis sten, lersten och tegel. Lägenheterna är något mindre än vad som är vanligt vilket förklaras av att man har del i gemensamma utrymmen som en stor matsal med öppen spis, restaurangkök samt en vinterträdgård med fiskdamm. Slutsumman för huset ligger i dag på 34 miljoner kronor.
– Planer finns även på en bilpool. Dessutom ska vi köpa en minibuss som regelbundet ska köra in folk till Trosa. Alla boende i området är naturligtvis välkomna att åka med och flera har redan anmält intresse för att åka med.
Inspirationen till bygget kommer från så kallade Bovieranhus som finns i bland annat Göteborg och Nyköping. Byggnader som påminner om stora växthus, där ett glastak ger solenergi och det inglasade området mellan lägenhetsportarna innehåller en vinterträdgård. Men ute på Lagnö så smälter det röda trähuset in i miljön runtomkring, menar Per Carleson.
– Alla ska ha råd att bo så här vackert. Därför tror vi på kooperativ hyresrätt. Medlemmarna i Lagnö Bo betalar en mindre insats och fördelningen av ytorna läggs på hyran. I dagsläget är vi redan 50 medlemmar, säger Per Carleson.
28 mars är det informationsmöte för intresserade.