Hamburgarna i Trosa får tummen upp efter kontroll

När kockarna stekte den ena hamburgaren efter den andra till lunchgästerna kom livsmedelsinspektören på ett oanmält besök, för att inspektera från förberedelse till servering.

Vid en livsmedelsinspektion kan en rad olika bakterier upptäckas som kan orsaka magsjuka. En gång per år besöker miljökontoret restauranger i Trosa utan förvarning, berättar Susanne Rosqvist, miljöchef.

Vid en livsmedelsinspektion kan en rad olika bakterier upptäckas som kan orsaka magsjuka. En gång per år besöker miljökontoret restauranger i Trosa utan förvarning, berättar Susanne Rosqvist, miljöchef.

Foto: Trosa kommun

Trosa2022-08-17 08:10

– Vi kom oanmält och inspekterade restauranger i Trosa som serverar hamburgare och råbiff från färskmalet kött. Restaurangerna Bomans, Matstudion och Två Små Svin fick godkänt efter provtagning, säger Susanne Rosqvist, miljöchef i Trosa kommun. 

När kockarna och serveringspersonal hade som mest matgäster under lunchruschen och högssäsongen, då knackade livsmedelsinspektören oanmält på dörren till köket i restaurangen. 

undefined
Vid en livsmedelsinspektion kan en rad olika bakterier upptäckas som kan orsaka magsjuka. En gång per år besöker miljökontoret restauranger i Trosa utan förvarning, berättar Susanne Rosqvist, miljöchef.

– Vi kommer oftast när det är lite ruljangs, för vi vill se hur personalen klarar av att följa lagstiftningen inom livsmedelshantering när det är många matgäster som ska betjänas samtidigt. Så verksamhetsutövarna kan vara stressade och är kanske inte så jättelyckliga när vi kommer, säger Susanne Rosqvist.

De senaste åren har restaurang Ankaret i Trosa inte haft några avvikelser i livsmedelskontrollen av sina hamburgare och råbiff. Och restaurangchefen tycker att det är bra att det finns många regler för hur livsmedel ska hanteras. 

– Vi styckar köttet varje dag och vi bunkrar inte upp för en vecka eller har något inget svinn. Sedan har vi har stenkoll på reglerna och det är viktigt att följa regelverket för matgästernas skull, säger Robin Tasman, restaurangchef på Ankaret i Trosa och fortsätter:

undefined
Restaurangchefen, Robin Tasman, tycker att det är viktigt att följa alla regler inom god livsmedelshållning.

– Jag brukar vara den där extra personen på golvet som städar, lagar saker som gått sönder och fixar viktiga småsaker runt omkring, säger han. 

Det är en gång per år, som restauranger som använder färskmalet kött, får ett oanmält besök av kommunens livsmedelsinspektör.

– Vi tittar på vilken temperatur de har på köttet bland annat, och hur de förvarar det innan och efter de gjort i ordning biffen. Det ger en bra bild om restaurangpersonalen har acceptabel livsmedelshantering. Sedan tar vi ett prov för att få bekräftelse på att det inte finns E-colibakterier i köttet, säger Susanne Rosqvist.

Om en restaurang inte blir godkänd kan det bland annat bero på att de inte har städat ordentligt under diskbänkar eller att det är för varmt i kylskåpet. Men det är oftast mindre saker som behöver åtgärdas, enligt miljökontoret.  

Vid en livsmedelskontroll kan en rad olika bakterier upptäckas, som E-coli som kan orsaka magsjuka. Den finns i tarmen hos djur och människor och ska inte förekomma i matvaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!