När tidningen besöker riksdagen har Patrik Sundling gott om arbetsuppgifter. Efter morgonmötet med ledningsgruppen serverar han kaffe och smörgåsar till de riksdagsledamöter som rest in från landet för att delta i riksmötets öppnande.
– Senare portionerar jag även ut mat i lunchrestaurangen och dukar bordet inför talmannens representationslunch. En sådan här dag är det mycket folk i huset så jag följer flödet av gäster och stödjer där det finns behov.
Trosabon Patrik Sundling är platschef på företaget Sabis som driver riksdagens restaurang- och festvåningsverksamhet. Det är hans jobb att kvalitetssäkra det som ligger på tallriken vid såväl representationsbjudningar som riksdagshusets lunchbrickor.
– Riksdagen har naturligtvis höga krav på vad vi levererar och jag rör mig hela tiden ute i verksamheten för att övervaka så att allting fungerar. Men jag försöker samtidigt vara en hjälpande hand och är inte rädd för att hoppa in där det behövs, säger han.
Vid lunchrestaurangen hinner Patrik växla några ord med Sveriges talman Andreas Norlén och hans fru. Med lite bistånd från talmannen har Helena Norlén odlat 200 tomatplantor i parets trädgård och beståndet utgörs av 16 olika tomatsorter som Patrik Sundling vill ta fröer på.
– Vi är båda väldigt intresserade av tomater och odling. Talmansparet har en stor trädgård och vi har använt deras äpplen och rabarber vid våra talmansmiddagar, säger han.
Under dagen sammanfaller riksmötets öppnande med ett officiellt besök från Österrikes talman Wolfgang Sobotka som tas emot av talmansparet på en representationslunch. Vid sådana tillfällen ger måltiderna en möjlighet för deltagarna att kunna diskutera informellt och enligt Andreas Norlén är det därför betydelsefullt att det som serveras smakar gott.
– Det påverkar såklart stämningen runt bordet och maten kan även fungera som en konversationsöppnare, säger Andreas Norlén som även tycker det är viktigt att visa upp det svenska köket vid representationen.
Han fortsätter:
– Där gör Patrik Sundling tillsammans med sina medarbetare ett bra jobb med att skapa fina rätter som visar hur duktiga vi är på matlagning i Sverige. Han är mycket kunnig och skicklig i sin yrkesroll.
Efter lunchen hinner Patrik Sundling även rulla ut en fikavagn till ett partimöte. Partikanslierna i gamla stan är sammanlänkade med riksdagen via underjordiska gångar och partierna kan beställa mat och fika som körs ut på vagnar från riksdagens stora centralkök.
– En sådan här dag är det mycket aktivitet i kanslierna och vi kör säkert ut mellan 30 och 40 vagnar.
Patrik Sundling är uppvuxen i Lund och gick restaurangskola i Malmö innan kärleken tog honom till Södertälje. Där verkade han i tjugo år och drev bland annat restaurangen S:t Ansgars källare, baren B&B och festvåningen Villa disponent.
– Jag började som kock men när jag startade egen restaurang upptäckte jag hur roligt det var att prata med gästerna.
Patrik fortsatte därför att arbeta med service och säger sig idag har provat alla positioner som finns inom området.
– Jag älskar det här arbetet. Man ställs hela tiden inför nya problem och märker direkt på gästerna om man gjort ett bra jobb.
När familjen utökades gick flyttlasset till Trosa där svärföräldrar hade etablerat sig.
– Trosa är en fantastisk by och vi bestämde oss för att flytta efter. Idag bor vi på Stiftsgatan. Det var där ett hus brann ner till grunden 2017 så alla i Trosa vet adressen.
Med tåg tar resan mellan Stockholm och Vagnhärad 36 minuter och Patrik är hemma snabbare än många kollegor från Stockholmstrakten.
– Jag är väldigt nöjd med den här situationen. Att kunna jobba med det man älskar på den här nivån och samtidigt vara hemma under rimliga tider är en kombination som är svår att uppnå i restaurangbranschen.
Att arbeta i riksdagshuset innebär dessutom goda förutsättningar för att göra ett bra jobb.
– Det finns en trygg och stabil grund att stå på här. Allt är väldigt välorganiserat och det är stor fokus på att våra gäster ska ha det bra och vara trygga. Det ger oss bra förutsättningar för att lyckas.
Patrik Sundling uppskattar samtidigt att jobba med ledamöterna som han beskriver som glada positiva och engagerade.
– Men de är också väldigt medvetna gäster som är vana att röra sig ute och äta på restaurang, vilket man märker.