Det är en till synes stillsam man som tar emot i Botkyrka kommunhus. Här har han jobbat i elva år, det senaste året som chef för socialförvaltningens stöd- och utvecklingsenhet.
Den 20 oktober tar Graham Owen över efter Trosas nuvarande socialchef, Georg Hammertjärn, som då går i pension.
– Det är en utmaning som jag känner mig mogen för att anta. Jag tycker att det är väldigt spännande att jobba inom socialtjänsten över huvud taget, och Trosa känns som en kommun som blickar framåt, säger han.
Botkyrka har 87 500 invånare, Trosa 11 500. På socialförvaltningen i Botkyrka jobbar över 400 personer, på socialkontoret i Trosa 15-16. Men enligt chefen som nu lägger fem mil till sin pendlingssträcka är utmaningarna är ungefär desamma.
– Det jag hört under rekryteringsprocessen tyder på att frågeställningarna är väldigt lika varandra. Hur kan man erbjuda bra service till invånarna? Hur kan man utveckla verksamheten? Hur säkrar man samarbete med andra aktörer? Så sett är det ingen skillnad.
Graham Owens starka fokus på verksamhetsutveckling var enligt Trosas kommunchef Johan Sandlund en av huvudorsakerna till tillsättningen. Lång erfarenhet – från flera kommuner, flera länder och flera olika områden inom socialtjänsten – bidrog också.
– Summa summarum är att han är en erfaren person som jobbat mycket utvecklingsinriktat, som jag uppfattat det, säger Johan Sandlund.
Hur behöver socialtjänsten i Trosa utvecklas, menar du?
– Socialtjänsten är en tuff verksamhet att jobba i. Det vill till att man bedriver ett ständigt utvecklingsarbete där.
Graham Owen själv säger att han inte har någon klar bild av vad han vill åstadkomma, utan att han tänker börja med att prata med – och lyssna på – personal och brukare.
En av utmaning han förr eller senare lär få tampas med är den som ligger i att själv rekrytera. Socialkontor runtom i Sörmland vittnar om svårigheter att få tag i erfarna socialsekreterare, och Trosa är inget undantag.
Tvärtom. Under våren jobbade fyra bemanningsanställda på socialkontoret.
– Det är inte bra i längden. Det är mycket svårt att kvalitetssäkra verksamheten när man tar in personal på det sättet. Men tyvärr är det en bild jag känner igen, säger Graham Owen.
Att den nya socialchefen är 61 år – fem år yngre än Georg Hammertjärn – ser varken han själv eller arbetsgivaren som ett bekymmer.
– Jag hoppas att jag blir kvar länge, säger Graham Owen.
– Bara för att man är över 60 år betyder det inte att tiden är utmätt, säger Johan Sandlund.