Bo-kollektiv: "Vi tycker att miljöpriset är rättmätigt"

En spännande helhetssyn på hållbarhet gjorde en kooperativ hyresrättsförening på Lagnö till Trosa kommuns vinnare av Miljöpris 2023.

"Vi är jätteglada över priset" säger Anders Lidstrand och Annika Ekström Stockman på Lagnö bo.

"Vi är jätteglada över priset" säger Anders Lidstrand och Annika Ekström Stockman på Lagnö bo.

Foto: Lena Sellman

Trosa2023-05-09 21:59

– Bland många starka kandidater till Trosa kommuns miljöpris står Lagnö bo ut med en spännande helhetssyn på hållbarhet. Från hur och med vad de byggt ett modernt boende, till vad de sedan valt att fylla det med. Socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Alla boendeformer kan hitta någon del att inspireras av för att leva mer hållbart, säger Thomas Jansson (C), ordförande i hållbarhetsutskottet.

– Vi är jätteglada över priset, säger Annika Ekström Stockman som är ordförande i Lagnö bo när hon visar runt och berättar att hela huset är ekologiskt byggt.

Innerväggarna är gjorda av lera som kommer från närområdet.

undefined
Vinterträdgården är husets hjärta. Med vårsolens hjälp blir det både prunkande grönska men också en härlig värme.

– Vi är särskilt glada eftersom vi tycker att motiveringen stämde så bra in på vad vi gör och hur vi lever här. Vi har till exempel gemensamt kök där vi lagar mat två gånger i veckan, med tre personer i varje matlag. Det finns två saker man måste göra här på Lagnö bo. Det ena är just det, laga mat sex gånger per termin. Det andra att vara med och städa gemensamma utrymmen.

De gemensamma middagarna är populära.

– De allra flesta är med om de inte har något annat för sig eller helt enkelt inte känner för att umgås. Men det är mycket det som det går ut på här – gemenskap. Det finns alltid någon att stanna till och småprata lite med.

Den yngste på Lagnö bo fyller snart två, den äldste har passerat 80.

– Det är stor variation och vi har alla åldrar, det är trevligt.

undefined
Vy över vinterträdgården hos Lagnö bo.

Det som står ut mest är den prunkande vinterträdgården mitt i byggnaden. I taket går fläktar för att det inte ska bli fuktskador på innertaket av den varma fuktiga miljön.

– Vi har fikon, avokado och massor av olika blommor. Och så driver vi upp växter här. Vi har också en stor köksträdgård ute och ett litet växthus.

25–30 boende delar på endast två tvättmaskiner i en gemensam tvättstuga.

– Det funkar. Och så har vi timer så vi kan tvätta när elpriset är som lägst, eftersom vi har spotpris. Men solcellerna gör att vi är självförsörjande på el till cirka 75–80 procent.

undefined
"Det som doftar så ljuvligt i vinterträdgården är ananassalvia" säger Annika Ekström Stockman.

Föreningen har fortfarande stora avbetalningar att göra på bygglånet, som ligger hos Ekobanken, men om Annika Ekström Stockman tillåter sig att drömma lite framåt säger hon:

– Vi skulle vilja bygga en jordkällare och ett större växthus, men det får bli senare.

Vad priset, 5 000 kronor, ska gå till ska alla de boende få vara med och bestämma.

– Men jag tycker att det hade varit roligt om det går till något beständigt, ett träd till exempel.

undefined
Det odlas och planteras ständigt på Lagnö bo och nu när våren är kommen börjar allt grönska.
Trosa kommuns miljöpris

Kommunstyrelsens hållbarhetsutskott utser årligen en person, grupp eller organisation som får Trosa kommuns miljöpris. Priset, diplom och 5 000 kronor, delas ut på nationaldagen för en berömvärd insats för miljön och hållbar utveckling.

Motivering: "På Lagnö bo delar man föredömligt med sig av sitt engagemang för såväl ekologiska som sociala hållbarhetsfrågor genom att bjuda in till föreläsningar och aktiviteter av olika slag och bidrar på så sätt till ett mer hållbart samhälle."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!