Det är bara tre månader sedan 20-åriga Emelie Zhovnartshuk från Vagnhärad tog studenten. Under gymnasiet pendlade hon till Södertälje i tre år och nu när skolan är slut är det dags att börja pendla igen, fast åt andra hållet.
– Just nu gör jag en praktik på ICA via arbetsförmedlingen men jag har fått ett timvikariat på hemtjänsten i Tystberga. Här i Trosa finns det inte så mycket jobb och för de som finns krävs erfarenhet. Hur ska man få dem om man faktiskt inte har jobbat? säger hon.
– Det borde bli lättare för arbetsgivarna att anställa unga.
Trots att hon nu söker jobb på annan ort hoppas hon att en framtida flytt från föräldrarna i Vagnhärad inte behöver ta henne utanför kommunen.
– Jag trivs bra här, det är lugnt och skönt. Men eftersom det finns varken jobb eller lägenheter kan det bli svårt att bli kvar. Jag kan inte ha fem olika timvikariat på olika ställen för att få det att gå ihop. Det borde byggas billiga hyresrätter som man faktiskt kan ha råd med.
För råd, det har inte alla. Emelie Zhovnartshuk berättar om vänner och bekanta vars föräldrar tvingats gå in och betala hyran i perioder, och om de som fått vända sig till socialtjänsten för att slippa flytta tillbaka hem igen.
– Det känns ju inte så roligt, så vill nog ingen ha det, säger hon.
En av fördelarna med Trosa tycker Emelie Zhovnartshuk är närheten till städer som Stockholm, Södertälje och Nyköping. Men för att det ska känns helt värt att stanna kvar behöver pendlingsmöjligheterna bli bättre, åt alla håll.
– Visst går det att pendla, men det blir dyrt och lite omständigt. Så det borde man se över. Kanske skulle kommunen kunna gå in och stötta en del av pendlingskostnaden för dem som jobbar eller pluggar på annan ort? Det tror jag skulle vara bra.
Ett annat knep att få ungdomar och unga vuxna att stanna tror Emelie Zhovnartshuk skulle kunna vara att skapa mer aktiviteter för de ungdomar som växt ifrån fritidsgårdarna.
– Det finns en fritidsgård och Ungdomens hus, men det är ju för dem som går i högstadiet. För alla de som är lite äldre finns det ingenting. Och om det inte finns något att göra efter jobbet så kan man ju lika gärna flytta till platsen där man jobbar, säger hon.