SMHI spår i en granskning av DN att Sörmland får mindre snö och färre dagar med minusgrader i framtiden. I Trosa kommer dagar med minusgrader att helt ha försvunnit i mitten av 2000-talet.
I stället blir det mer regn och skyfall och risken för översvämningar och skred ökar.
Växthusgasutsläppen ger Sörmland längre och varmare somrar vilket kan kännas toppen, men i värmens spår följer torka, grillförbud, skogsbränder, skadeinsekter och vattenbrist. Vid 2000-talets slut kan antalet högsommardagar med temperaturer över 25 plusgrader, som i dag snittar på 13 per sommar, ha ökat till sju veckor.
Allt detta påverkas enligt forskarna av människans utsläpp av koldioxid, CO2. Där är Trosaborna värst i länet, med 6,5 ton CO2 per person och år. Riksgenomsnittet är 6,3.
Kommunen antog i fjol en energi- och klimatplan med flera åtgärder, men den räcker inte för att invånarna ska nå målet för Parisavtalet. Det säger att varje medborgare i hela världen endast ska stå för 3,7 ton utsläppt koldioxid per person och år.
– Jag är nöjd med den, den innehåller många åtgärder, men den räcker inte för att nå målet, för det måste hela samhället, alla individer, dra sitt strå till stacken. Kommunen ska underlätta att göra de rätta valen, säger Trosas kommunekolog Elin van Dooren.
Att Trosa leder värstingligan tror hon är för att det är en utpräglad pendlarkommun.
Den största andelen, 1,8 ton koldioxidutsläpp, härrör enligt Konsumtionskompassen från transporter. Sen kommer livsmedel och restaurang, 1,4 ton, följt av bostad och möbler, 1,2 ton. Flyg står för ett ton av Trosabornas årliga klimatavtryck.
– Vi jobbar på flera plan för att rädda miljön, bland annat genom vår kollektivtrafikplan. Vi ser att parkeringen vid järnvägsstationen i Vagnhärad ofta är full av bilar, det är väldigt positivt. Vi har också infört en tågbuss som anpassar sig efter tåget och inte tidtabellen. Vi har satt upp drygt 30 laddstolpar och en stor del av de bilar som nyregistreras i Trosa är elbilar.
Kommunen bjuder också företag, föreningar och privatpersoner på gratis rådgivning, till och med hembesök för den som vill, för att se hur man kan minska sitt klimatavtryck.
– Rekordmånga utnyttjade den tjänsten i fjol.
Bäst i Sörmland är Vingåkers- och Katrineholmsborna som släpper ut 5,8 ton koldioxid per person. Nyköpingsborna tar andraplatsen med 5,9 ton, Gnesta fjärde med 6,1 ton och Oxelösund femteplatsen med 6,2 ton.