Trots en slösande sol från klarblå himmel och en värme som för tankarna till Solkusten i södra Spanien (faktum är att det i Trosa är varmare här än på många platser i södra Europa) vill inte Daniel Portnoff doppa sig.
– Jag är ingen badkille, för att jag ska bada ska det ha varit varmt väldigt länge i vattnet, säger han.
Borgmästarholmens badplats är Trosas mest centrala badplats. Det är inte längre än att den badsugne kan gå över bron till Öbolandet vika av vänster på den nya gång- och cykelvägen, ta vänster igen och så öppnar sig badplatsen.
I september ansökte Trosa kommun om strandskyddsdispens hos länsstyrelsen för att kunna restaurera och iordningsställa badplatsen. Länsstyrelsen sa till slut ja trots att området ligger i ett så kallat Natura 2000-område med särskilda naturvärden. ”Området behöver tas i anspråk på grund av ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför strandskyddat område”, skrev myndigheten bland annat i sitt beslut.
Därefter har vas röjts, det har lagts ny sand, såtts gräs och kapats träd. Borgmästarholmen har en historia av att ha varit badplats en gång i tiden, men sedan decennier legat i träda. Maskiner som använts har fraktas vattenvägen till platsen för att minska skador på naturen.
Badplatsen var ett vallöfte, förklarar Daniel Portnoff, och är budgeterad till fem miljoner kronor, inklusive gång- och cykelvägen. Han tror att när alla fakturor är betalda kommer summan landa på något under fem miljoner.
Inez Brinck, Trosa, har placerat sig på en filt på stranden för att lapa sol. Hon tror och hoppas att det ska bli fint, men är också medveten likt andra Trosabor att det i området finns gott om orm. En snok simmande nyss i vattnet, berättar hon.