Satsningen Heltidsresan med syftet att få fler att arbeta heltid inom bland annat vården sjösattes 2018 genom ett samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL och fackförbundet Kommunal.
Av tradition är det främst kvinnor som arbetat deltid inom vården, och i strävan att göra heltid till norm även för kvinnor har nu ett nytt problem skapats:
– Heltidsresan gick i mål i april och med fler heltidstjänster skapas en överkapacitet vilket leder till att det blir svårt att få ihop schemat över hela dygnet, säger Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef i Trosa kommun.
Han menar att detta är något som kommuner och landsting i hela landet nu arbetar med att parera. Ett sätt att göra det är med en ny schemamodell, vilket Häradsgården i Vagnhärad är först ut med i Trosa kommun. Bland annat kommer nattpersonal arbeta nio timmar istället för tio.
– Vi måste göra förändringar på något sätt, annars kommer det kosta alldeles för mycket pengar. Vi vill hamna i att det blir så bra schema för både personalen och brukare. Vi kollar på när på dygnet det är som mest arbetsbelastning och vi försöker jämna ut bemanningen sett över hela dygnet och det påverkar då även nattpersonalens schema.
Evelyn Blomstrand är enhetschef på Häradsgården och välkomnar förändringen då schemamodellen som funnits innan inte varit hållbar varken hälsomässigt eller sett till förhållandet mellan arbetstid och ledighet.
– Det är en stor omställning för medarbetarna som har arbetat så här sedan 1970-talet. Nu lägger de sitt eget schema utefter uppsatta kriterier och målet är att få ett jämt flöde mellan arbetspass och ledighet för att undvika komprimerade arbetsperioder som ger långa ledigheter.
Enligt henne har reaktionerna bland personalen varit blandade:
– De flesta förstår att ändringen görs för att förbättra arbetssituationen i längden och för införandet av heltid för hela verksamheten. Några ser mest att det påverkar deras längre ledighetsperioder på nio dagar som de är vana vid att få var tredje vecka. Och i grund och botten är ju detta en jämställdhetsfråga, säger hon.
Nästa vecka ska modellen bedömas och riskanalyseras med personal och arbetsplatsombud, men vissa tendenser syns redan:
– Fyra av åtta nattarbetare har gått upp i tjänstgöringsgrad efter det nya schemat. En har sagt upp sig och en har valt att gå i pension, säger hon.