År 2030 ska ekologiska produkter utgöra 60 procent av kommunernas livsmedelsinköp, ett mål som regeringen satte 2018 och som Trosa tillsammans med sju andra kommuner, nu redan uppnått.
– Vi har jobbat med det här sedan 2016 och arbetat mot 60 procent sedan målet infördes, säger Heli Kauppila, kock på Häradsgårdens kök som producerar 1000 måltider om dagen till kommunens äldreomsorg och skolor.
Snart ska lokalerna byggas om, den växande kommunen genomför flera projekt för att öka kapaciteten och under våren har Fornbyskolan utrustats med eget produktionskök, liksom Skärlagsskolan tidigare fått.
– Men alla jobbar efter samma matsedel och det är hela kommunen som fått priset, säger Heli Kauppila som ser fram emot att matlagningen för äldre och skolbarn separeras.
– Inom äldreomsorgen är det fortfarande lite mer traditionell husmanskost medan matvanorna i Sverige har förändrats för skolbarnen, säger hon.
Men under onsdagen står det spagetti och köttfärssås på menyn, och det gillar alla.
– Det enda som inte är ekologiskt är pepparn. Köttet kommer från Sörmlands bygårdar, de ekologiska morötterna är svenska och vi använder Kungsörnens ekologiska spagetti.
Heli Kauppila är född i Finland men uppvuxen i Vagnhärad, dit hon efter restaurangskolan i Nyköping och ungdomsåren i England återvände för att arbeta med matlagning.
– Jag har jobbat på olika restauranger i kommunen, som Bowlinghallen, Laxen och Fyren, men jag tycker det är roligare att arbeta med stora kvantiteter än att måla tallrikar. Det här ger en helt annan feedback, säger Heli Kauppila som under måndagen tog emot utmärkelsen, "Sveriges ekologiska spjutspetsar 2022 ", som delades ut av Prins Carl Philip.
– Han var väldigt trevlig tyckte att Trosa vackert även utanför sommaren, säger hon.
I Trosa kommun är 60 procent av inköpen är ekologiska råvaror, vilket gav en sjundeplats i den nationella rankingen.
– Det är en omställning som kräver en bra upphandling från kommunerna, säger Mimi Dekker, verksamhetsledare på Ekomatcentrum som delar ut priset.
Eftersom många ekologiska produkter är dyrare behöver man även se över menyerna och införa mer vegetabilier.
– Där möter man ofta motstånd från föräldrar som är oroliga att skolbarnen får i sig för lite proteiner, även om det är något vi egentligen äter för mycket utav, säger Mimi Dekker.