Redan i augusti 2011 dömde Nyköping tingsrätt de båda pojkarna till 30 timmars ungdomstjänst men friade dem från skadestånd för kränkning. Den delen överklagades av målsäganden, men Svea hovrätt gick på samma linje och deras beslut har nu fastslagits av Högsta domstol.
- Jag tycker det är anmärkningsvärt att de kan göra bedömningen att hon inte kan bli kränkt om hon var med på det, lagstiftningen finns ju till för att skydda barn som inte kan fatta beslut angående sådant här, säger målsägarens advokat Ulla-Bella af Klercker.
Flickan kände de båda pojkarna sen tidigare och ska ha haft sexuellt umgänge med den ena pojken och vid ett annat tillfälle haft samlag med den andra. Svea hovrätt gjorde bedömningen att den 13-åriga flickan inte kunde bli kränkt eftersom hon frivilligt gått med på att ha sex med pojkarna. Dessutom ansåg de att hon var mogen för sin ålder, något de grundar på tio månader gammalt videoförhör.
- Ja, som jag sa, det är otroligt anmärkningsvärt att de fattar det här beslutet baserat på det. Mycket kan hända för en tonåring på tio månader och dessutom har de inte kompetensen att avgöra det, fortsätter Ulla-Bella af Klercker.
Grunden till att även hovrättens dom överklagades var att målsägarsidan ansåg att beslutet stred mot den lag om sexualbrott mot barn som började gälla 2005. Den kom till just för att skydda barn som inte är mogna nog att fatta sådana här beslut själva. Där står det att den som genomfört en sexuell handling eller ett samlag med en person under 15 år gör sig skyldig till våldtäkt mot barn, och samtyckte friar inte från straffansvar.
- Det går i strid med tankarna kring lagstiftningen om ett stärkt skydd för barn i dessa situationer, det är ju just därför linjen går vid 15 års ålder. Men här har man lagt ansvaret och bevisbördan på henne, och hon är för ung för att göra den bedömningen, säger Ulla-Bella af Klercker.
Högsta domstål anser alltså att det inte är en fråga om kränkning och även om beslutet kom som en besvikelse är det positivt att det finns ett vägledande beslut i den här frågan. Ulla-Bella af Klercker hänvisar till en tidigare dom som kom 2006 där man sa att kränkningsersättningen inte skulle utgå om skillnaden i ålder är liten, men tack vare att frågan togs upp öppnade Högsta domstol upp för diskussion.
- Ja, lagen ska ju skydda de som är under 15 år, och jag tror och hoppas att det här kommer ge en hel del diskussioner, säger hon.