Under mellandagarna anländer bilarna till Korslöts återvinningscentral i en strid ström. Även om julledigheten ger tid att rensa hemmen är det nog också en del nyligen införskaffade förpackningar och papper som måste slängas.
– Visst blir det mer skräp hemma på julen, även om det tycks bli lite mindre förpackningar nu när ungarna önskar sig pengar i stället, säger Trosabon Thomas Lindskog, som tagit en sväng ut till återvinningscentralen.
Krille Löfström, ansvarig på Korslöts återvinningscentral, konstaterar att just papper är julskräpets kung. Inslagspapper och kartong slängs båda bland pappersförpackningar och kommer i mängder.
– De containrarna brukar bli fulla under julen. Då får vi lägga det på brännbart i stället. Men då blir det ju fjärrvärme också, så det är bra, säger Krille Löfström.
För den som har en äkta julgran måste så klart även den göras av med. Även om det känns lockande att dumpa den i närmsta dike kan den också lämnas på Korslöts rishög för att sedan bli fjärrvärme. Trosa kommun har även gått ut och informerat om att det går bra att lämna dem på en valfri återvinningsstation där de sedan ska samlas upp. Och redan nu tycks människor ha bestämt sig för att kasta ut den glada julen.
– I dag har jag räknat till tre julgranar hittills, säger Krille Löfström.
På återvinningscentralen finns även ett rum för saker som är i gott skick som sedan kan tänkas tas över av någon ny ägare. Kanske en gammal eller till och med oönskad julklapp hamnar där?
– Haha, ja precis. Nej, det vet jag inte riktigt, vi brukar få in allt möjligt där, säger Krille Löfström.
Vad alla kanske inte vet är att de på julen så populära värmeljusen sedan 2015 inte välkomnas i den vanliga återvinningen för metallförpackningar utan återvinns som metallskrot . Detsamma gäller nyårsmarschallerna. Thomas Lindskog har dock inga värmeljus med sig i dag men konstaterar att han kanske redan råkat slänga dem.
– De brukar nog hamna lite varstans, får jag erkänna. Men vi brukar försöka sortera glas och metall annars, säger han.
Nyårsraketer som av en eller annan anledning inte använts och som man vill bli av med ska dock inte lämnas på återvinningscentralen. Men vart ska de då?
– Vi på polisen har ju lite annat att göra än att ta hand om smällare. Man bör lämna tillbaka dem till återförsäljaren, eller skjuta upp dem vid ett annat tillfälle då det är tillåtet och under försiktighet förstås. Skulle man ha en stor pjäs man känner att man inte kan hantera eller om man råkar hitta en någonstans skulle man kunna lämna in den till polisen, säger Erik Thulin, kommunikatör vid polisen region öst.
Jul- och nyårshelgen tycks allt som allt bjuda på en hel del skräp, men det är ändå inte den "sopigaste" tiden i Trosa om man frågar Krille Löfström på Korslöt.
– Nej, framåt våren och sommaren är det mer, det är då sommargästerna börjar komma, då kan det bli mycket, säger han.