För ett år sedan införde regeringen reformen med karriärtjänster där skickliga lärare fick löneförhöjning och ökat ansvar. I Trosa anställdes sex förstelärare fördelat över grundskolorna, där kommunen bekostade två av tjänsterna. Med hjälp av statliga bidrag kan nu ytterligare nio förstelärare börja till höstterminen. Tjänsterna, som nyligen utannonserades, var populära, vittnar skolchef Mats Larsson.
– Vi hade betydligt fler sökande än vi har platser. Och det kan dyka upp fler namn senare. Det ser väldigt positivt ut.
Att vara förstelärare innebär ett karriärkliv uppåt. De har, förutom sin grundläggande klassrumstjänst, ansvar för att utveckla pedagogiken i kommunen. Det görs genom regelbundna träffar och flera olika utvecklingsprojekt. Sophie Holm, lärare på Vitalisskolan och en av förstelärarna, är nöjd med det första året.
– Det är spännande med en ny tjänst inom läraryrket som jag tror kommer att gagna alla lärare och elever framöver. Jag är glad över att få vara med och utveckla detta inom vår kommun, säger hon.
Nya forskningsrön och arbetsmetoder blandas in i undervisningen. Några lärare jobbar med att coacha andra lärare, andra har velat se över utvecklingssamtalen.
– Vi har arbetat med och arbetar fortfarande med att utforma och utveckla tjänsten. Sedan har vi flera olika uppdrag, där jag bland annat ingår i projektet PISA 2015. Där har jag fått träffa kollegor och förstelärare från andra kommuner och har kunnat utbyta erfarenheter och goda exempel, säger Sophie Holm.
Regeringens mål är tydligt: förstelärarna ska vara ett stöd för skolan för att höja elevernas resultat. Målet i Trosa är att ha förstelärare i matematik på samtliga låg- och mellanstadieskolor till 2015. Någon utvärdering av förstelärarnas startår är inte gjord men lärarna har tillsammans med rektorer och skolledningen satt ramarna för det fortsatta arbetet, berättar skolchef Larsson.
När förstelärarstaben växer till hösten kan mångt fler idéer födas, tror Sophie Holm.
– Jag ser fram emot att det blir fler tjänster. Då kan samarbetet utvecklas och vi kan utbyta fler idéer med varandra. Förhoppningsvis blir det mer naturligt och gör så att förstelärartjänsten inte bara blir en liten klick.