Förhöjda vattennivåer vid bron till Öbolandet

Bron mot Öbolandet svämmades över i februari 2020. Nu, drygt två år senare, är vattennivåerna vid bron relativt höga, men det finns enligt SMHI inga större översvämningsrisker i nuläget.

Vattennivån har stigit vid bron mot Öbolandet.

Vattennivån har stigit vid bron mot Öbolandet.

Foto: Jessica Edeson

Trosa2022-02-01 06:03

Mats Dragon är vice ordförande i samfälligheten Öbolandet som ansvarar för bron.

– Bron finns med i planeringen. Vi har sagt att man måste skärpa upp vägbanken, men det är inte planerat under de närmsta åren, säger han.

undefined
Att stärka upp bron finns med i samfällighetens planering.

Sofie Schöld är oceanograf vid SMHI och blickar mot vattenståndet i Trosa.

– Det har inte riktigt varit uppe på varningsnivåer, men det är en bit över det normala. Tittar man på den närmsta veckan så kommer det att ligga ganska stabilt, runt 40 centimeter över medelvattenståndet.

Effekten av det höga vattenståndet kan också förvärras av vågor.

– När det är höga vågor och vind in mot kusten så kan man lokalt uppleva att vattenståndet blir högre och att det pressas in mer vatten. Det har blåst in en del vatten i Östersjön så det kommer vara förhöjt under en tid framöver.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, så är det kommunerna i landet som har det övergripande ansvaret för att jobba förebyggande mot till exempel intensiva skyfall. Men myndigheten kan stötta upp om möjligheterna till skydd är uttömda både på kommunal och regional nivå.

– I ett framtida varmare klimat så kan luften hålla mer fukt och då kan vi räkna med fler skyfall, både oftare och mer intensivt. Det är en realitet och vi har haft relativt många skyfall och på något sätt har samhället börjat vakna upp, säger Erik Bern, handläggare för naturolyckor på MSB.

undefined
Så här såg bron ut för två år sedan.

Enligt Erik Bern handlar därför mycket om att bygga upp och rusta samhällen för att kunna ta emot stora regnmängder.

– Mycket handlar om hur kommunerna planerar för sina städer och samhällen. Det gäller att göra plats för vatten nu. Om man bygger nytt så kan man avsätta områden där man kan leda bort vattnet. Man kan planera för att ha en park eller fotbollsplan som kan översvämmas för att leda bort vattnet från samhällsviktig verksamhet. Det här upplever vi att kommunerna tar till sig mer och mer.

Nytt för i år är också att statsbidraget för att enskilda kommuner ska kunna jobba förebyggande höjs markant.

– Tidigare låg det på en ganska låg nivå på mellan 25 och 75 miljoner. Men från och med i år har regeringen ökat det här till 520 miljoner kronor.

Som mest kan en kommun få 60 procent i bidrag i förhållande till vad hela åtgärden kostar.

– Det handlar om att skydda befintliga byggnader från översvämning, ras och skred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!