Hon är barnens hjälte världen över

"Ett barn, en penna, en bok, och en lärare kan förändra världen." 36 miljoner barn världen över instämmer. 17- åriga Malala Yousafzai från Pakistan är deras hjälte.

Trosa2014-10-28 19:22

Citatet är ett utdrag från Malalas tacktal från när hon mottog Nobels fredspris för sin kamp för flickors rätt till utbildning. Nu är hon även vinnare av World’s Children’s Prize, eller som det kallas "Barnens Nobelpris".

– Hon förtjänar att vinna efter vad hon varit med om, säger Emma Sjövoll, som går i årskurs sex på Kyrkskolan i Trosa.

– Hon är så ung och har kämpat så mycket. De andra har också kämpat men hon har riskerat sitt liv, inflikar Sigrid Sponton.

Tillsammans med skolkamraterna Alva Dahlblom, Louise Eriksson och Josefin Höppö fick de äran att under en presskonferens på Trosa Stadsbibliotek på tisdagen avslöja årets vinnare för inbjudna föräldrar, politiker och tjänstemän. Priset delas ut varje år till någon eller några som jobbar för barns rättigheter ute i världen. Gemensamt för årets tre kandidater, som utöver Malala är John Wood och Indira Ranamagar, är deras fokus på utbildning. Tjejerna berättar att de i skolan diskutera demokrati och fått lära mer om hur barn i andra länder har det, något som har förändrat deras egen syn på skolan.

– Det är klart man måste vara lite tacksam att man kan få en utbildning och ljusare framtid, tycker Alva.

– Och att få det gratis, säger Louise.

– I Sverige är vi så bortskämda. Vissa tänker att de inte behöver gå till skolan. Men andra kämpar för livet för att få gå i skolan, säger Sigrid.

Under onsdagen hålls själva prisceremonin på Gripsholms slott i Mariefred. Där kommer de få träffa och prata med kandidaterna. Även drottning Sylvia kommer att finnas på plats.

– Jag tycker att det är större att träffa dem än drottningen, säger Alva och får medhåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om