– Det är klart att fler människor rör sig på gator och torg på sommaren, men det är väldigt mycket konferensgäster övriga året. Hotellen har bra beläggning, säger turistchefen Malin Karlsson.
Enligt Malin Karlsson kommer det även många dagturister från södra Stockholm.
– Man åker hit för att shoppa, äta och promenera vid ån. Alla butiker och de flesta restauranger har öppet året om. En del hamnbodar väljer att köra helger så länge det är vackert väder. Det finns också gott om outdoor-aktiviteter året om. Vi har till exempel Bergs gårds mountainbike-arena.
Under höstlovet anordnades flera aktiviteter på temat Halloweek. Trosa Turistcenter har två anställda året om. Under lågsäsongen, september-april, går det att komma i kontakt med dem via telefon, mejl eller sociala medier.
– Nu sitter vi och jobbar med planering och marknadsföring. Det är vi som anordnar julmarknaden, säger Malin.
Årets julmarknad äger rum de båda söndagarna den 27 november och den 4 december. Fokus ligger på hemodlade och egentillverkade produkter.
– Första helgen kommer det också att erbjudas lite sång och musik, säger Malin.
Julmarknaden kommer att ha ett 70-tal utställare på Trosa torg och Garvaregården.
– I år kommer julmarknaden att vara som vanligt igen. Förra året var den mer utspridd på grund av pandemin. För två år sedan ägde den inte rum alls, säger Malin.
Nätverket Trosa året om samlar olika företag för att få staden att blomstra året om. Nätverket vill värna handelsmiljön så att kunderna ska trivas och vilja vara där.
– Det är 20 butiker och verksamheter i nätverket, säger Malin.
Cenela Chramer på Cecces vid Trosa torg säger att klädbutiken har betydligt färre kunder på vardagarna under hösten än på sommaren. På helgerna har butiken dock fortfarande många kunder i form av dagsgäster och hotellgäster.
– November och februari är de lugnaste månaderna och har varit så sedan vi öppnade 1985, säger Cenela Chramer.
Många följer Cecces populära modevisningar som sänds live på Facebook.
– Modevisningarna sänds från butiken via mobilen och nätet. Man sitter hemma och tittar på våra sändningar. När vi sänder våra modevisningar pratar vi om kvaliteten, passformen samt svarar på frågor som kunder ställer till oss och har lite utlottningar, säger Cenela.
Cecces stöttar även initiativet Skicka vidare till Ukraina som bland annat familjen Leivik från Tystberga står bakom.
Magnus Jonsson driver Bergs gård tillsammans med sin fru Frida Jonsson. Gården har bland annat stuguthyrning, gårdsbutik med café och en mountainbike-arena.
– Cyklisterna kommer fortfarande, framförallt på helger. Vi har en hel del vintersäkrade banor. De är grusade och hållbara även på vintern. Man kan cykla året runt hos oss, säger Magnus Jonsson.
– I vinter ska vi bygga fler gröna och blåa leder så att det blir fler enkla leder. Vi har mycket familjer och nybörjare som kommer och de vill ju ha enkla banor.
På gården finns även en klättervägg och besökarna kan titta på får, kaniner och höns.
– Vi har en naturstig som personer med rullator kan gå runt Ekhagen, säger Magnus.
Under höstlovet var gården öppen varje dag med aktiviteter i form av bland annat skattjakt, grillning, ponnyridning och upptäcktsfärd i Ekhagen. I december bjuder gården in till julbord som bland annat innehåller gårdens eget nötkött och andra lokalproducerade varor.
– Sedan är det många konferensgäster som kommer och bor i våra stugor, säger Magnus.