Nyligen presenterades färska siffror från Svensk Mäklarstatistik som visade ett dystert prisfall på fritidshus i Trosa. Medelpriset var 32 procent lägre på de hus som sålts från april 2015 till och med mars 2016 jämfört med samma 12-månadersperiod 2010- 2011. En miljon kronor skiljer medelpriserna, från knappt 3,1 miljon för fem år sedan till knappt 2,1 miljon i år. Det gjorde att Trosa placerade sig på absoluta botten när det gäller prisutvecklingen på fritidshus.
– Det behöver inte betyda att Trosa är oattraktivt för fritidshusköpare, men det är ju inte samma hus som sålts de olika åren. Standarden kan skilja stort och det kan ha varit något hus som drog upp respektive ner priserna säger Per- Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.
Enligt Svensk Mäklarstatistiks siffror har priserna på fritidshus i Gnesta ökat med åtta procent, medan priserna i Trosa minskat. Snittpriset i Gnesta ligger dock betydligt lägre än i Trosa, på drygt 1,5 miljoner. Fastighetsmäklaren Anne Wallén, på Svensk Fastighetsförmedling i Trosa och Gnesta är dock skeptisk till vad statistiken visar.
– Min upplevelse är att priserna gått upp markant. Den här månaden har vi till exempel haft budgivning på ett fritidshus i Trosa som slutade på 3,3 miljoner kronor, säger hon.
Men vädret i början och slutet på fritidshussäsongen påverkar försäljningen väldigt mycket. Att april i år blev en så kall månad har bromsat försäljningen av fritidshus generellt.
– Det ligger mycket psykologi i det där. Vi köper hus med känslan. När det första takdroppet kommer i mars, då spritter det till hos fritidshusköparna och de första husen som ligger ute då drar många till visningarna, säger Anne Wallén.
Ju längre in i säsongen, desto fler hus på marknaden och desto större spridning av potentiella köpare på visningarna, erfar hon. De flesta som köper fritidshus i Trosa kommer från Stockholmsområdet. Där konkurrerar Trosa med andra kommuner som ligger inom en timmes körväg från Stockholm, till exempel Gnesta och Flen.
Kraven på standard på fritidshusen har generellt ökat, upplever Anne Wallén. Och även om många fritidshus i dag bebos året runt, förekommer även det omvända.
– Det vi kallar villa köper många och bor i bara på sommaren, säger hon.