Mathantverk är mat som är framtagen med extra mycket kärlek och arbete bakom. Det menar Bodil Cornell, som är verksamhetsledare på Eldrimner.
– Gör man en ost så får den kanske lagra extra länge. Det blir inga tillsatser i en marmelad utan det är en förädlingsprocess. Man vet var äpplena till musten kommer ifrån eller att det inte är några tillsatser i sylten exempelvis, säger hon.
Eldrimner är nationellt resurscentrum för mathantverk och under 2020 har man arbetat med metoder för direktförsäljning, vilket också kommer vara temat under konferensdagen på Bergs gård. Under året var tanken att man skulle ha besökt flera gårdar i Sverige men på grund av coronaviruset stoppades besöken.
– Det känns fantastiskt kul att komma igen och att starta på Bergs gård. Jag ser fram mot dagen väldigt mycket. Självklart har vi tagit hänsyn till coronapandemin, säger Bodil Cornell.
Konferensdagen startar vid halv tio och tar slut under måndagseftermiddagen. Det kommer vara ungefär 20 mathantverkare som visar upp sin kokkonst och flertalet kommer från östra Sörmland.
– Tyvärr är det inte öppet för allmänheten, säger Charlotta André, verksamhetsansvarig på Bergs gård.
På Bergs gård ser man fram emot måndagen. Man kommer att hålla en föreläsning och sedan står man för lunchen där råvarorna kommer direkt från gården utanför Västerljung.
– Det kommer bli jättekul, vi ska servera svampsoppa på kantareller som vi har plockat i vår egna skog och rökt nötkött från våra egna kreatur, säger Charlotta André.