Inga tillsatser när mat avhandlas på Bergs gård

Mathantverkare från hela Sörmland dukar på måndag upp sin kokkonst på Bergs gård utanför Västerljung.

Det blir full fart på Bergs gård utanför Västerljung under måndagen. 
Bilden är tagen den 22 september när det var invigning av gårdens nya naturstig.

Det blir full fart på Bergs gård utanför Västerljung under måndagen. Bilden är tagen den 22 september när det var invigning av gårdens nya naturstig.

Foto: Andreas Ekström

Trosa2020-10-18 10:00

Mathantverk är mat som är framtagen med extra mycket kärlek och arbete bakom. Det menar Bodil Cornell, som är verksamhetsledare på Eldrimner. 

– Gör man en ost så får den kanske lagra extra länge. Det blir inga tillsatser i en marmelad utan det är en förädlingsprocess. Man vet var äpplena till musten kommer ifrån eller att det inte är några tillsatser i sylten exempelvis, säger hon.

undefined
Charlotta André är verksamhetsansvarig på Bergs gård. Hon berättar att mathantverksdagen skulle varit i våras men att corona satte stopp för det.

Eldrimner är nationellt resurscentrum för mathantverk och under 2020 har man arbetat med metoder för direktförsäljning, vilket också kommer vara temat under konferensdagen på Bergs gård. Under året var tanken att man skulle ha besökt flera gårdar i Sverige men på grund av coronaviruset stoppades besöken. 

– Det känns fantastiskt kul att komma igen och att starta på Bergs gård. Jag ser fram mot dagen väldigt mycket. Självklart har vi tagit hänsyn till coronapandemin, säger Bodil Cornell.

Konferensdagen startar vid halv tio och tar slut under måndagseftermiddagen. Det kommer vara ungefär 20 mathantverkare som visar upp sin kokkonst och flertalet kommer från östra Sörmland. 

– Tyvärr är det inte öppet för allmänheten, säger Charlotta André, verksamhetsansvarig på Bergs gård. 

undefined
Det blir full fart på Bergs gård utanför Västerljung under måndagen. Bilden är tagen den 22 september när det var invigning av gårdens nya naturstig.

På Bergs gård ser man fram emot måndagen. Man kommer att hålla en föreläsning och sedan står man för lunchen där råvarorna kommer direkt från gården utanför Västerljung.

– Det kommer bli jättekul, vi ska servera svampsoppa på kantareller som vi har plockat i vår egna skog och rökt nötkött från våra egna kreatur, säger Charlotta André.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!