– Vi har landat i en ganska tydlig färdriktning, äntligen får man väl säga, konstaterar kommunalrådet Daniel Portnoff (M).
Alliansen, S, MP och SD står bakom överenskommelsen om att gå vidare med en överföringsledning. Ett brett stöd var nödvändigt i en så här långsiktig fråga, tycker de inblandade partierna.
– Det är klart att det blir lättare att jobba med det här över tid när det finns en bred politisk uppgörelse, säger Daniel Portnoff.
Oppositionsrådet Magnus Johansson (S) håller med.
– Det blir bättre rening på ett större verk och därmed är det bättre för Östersjön i slutändan. Den här lösningen blir dessutom billigare än ett nytt reningsverk. Den enda synpunkten vi har är att den här frågan borde ha avgjorts tidigare, säger han.
Den nya ledningen beräknas bli färdig någon gång mellan 2026 och 2028, och ska alltså gå från Vagnhärad upp till Himmerfjärdsverket i södra Botkyrka. Södertälje har sedan tidigare fattat beslut om att ansluta Mölnbo, Hölö och Mörkö till samma verk, vilket gör att kommunerna sannolikt kan hjälpas åt med kostnaderna.
Om ledningen blir verklighet vill Trosa kommun gå in som delägare i Syvab, som driver Himmerfjärdsverket. I dag ägs bolaget av kommunerna Stockholm, Södertälje, Botkyrka, Nykvarn och Salem.
– Vi vill sitta som ägare vid bordet, det är huvudinriktningen, säger Daniel Portnoff.
Ett av huvudargumenten för att ingå i den här större gemensamma lösningen är framtida utmaningar med kompetensförsörjning. Att bygga ett eget reningsverk ger mer kontroll, men för en liten kommun är det svårt att locka och behålla den personal som krävs för att klara allt hårdare miljökrav, menar Portnoff.
Han påpekar också att utredningen kring ett nytt reningsverk i Trosa inte begravs helt. Dörren hålls fortfarande på glänt ifall kommunen skulle stöta på patrull när det gäller överföringsledningen.
Finansieringen är inte klar, men det handlar om en stor investering som kommer att påverka VA-taxan.
Även Gnesta kommun undersöker möjligheten att ansluta sig till Himmerfjärdsverket, men har inte landat i något beslut ännu. Det är möjligt att det finns pengar att spara om båda kommunerna väljer samma lösning, men enligt Trosas politiker har man fattat sitt beslut oberoende av vad grannkommunen kommer fram till i samma fråga.